Výtvarné emoce Petra Písaříka

Praha - Petr Písařík / Portfolio 2011 je název výstavy v pražské Galerii 5. patro, která se ovšem z 5. patra přestěhovala do patra prvního - v tom samém domě v Myslíkově ulici v Praze 1. Malíř a sochař Petr Písařík se tentokrát představuje i jako designér a architekt. Ve výtvarném umění do značné míry záleží i na instalaci a právě s principy prezentace si výtvarník v Galerii 5. patro pohrává, neboť pracuje s původním využitím prostoru galerie, který ještě nedávno sloužil jako byt.

„Tvary a barvy dávají velkou možnost se nějak vyjádřit a bydlení je dneska strašně zajímavá věc, která je na vzestupu. Interiérový design se v současném umění hodně objevuje. Snažím se pracovat tak, jako kdyby tady někdo bydlel, vytvářím jisté emoční stavy, které nejsou vždy založené na klasickém způsobu instalování,“ vysvětlil své postupy Písařík.

Ve svém nejnovějším „Portfoliu“ představuje abstraktní a reliéfní obrazy nejrůznějších formátů, barev, materiálů - korálků, máku nebo flitrů - ale také technologických postupů. V instalaci využívá geometrie prostoru a toho, že jeho obrazy nemají jasně daný způsob, jak je pověsit na zeď.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Lidé chodí na emoce do kina - a já myslím, že moje věci také vytvářejí nějaké emoce, ale v instalaci mohu vytvořit ještě nějakou jinou emoci a to mě na tom baví,“ doplnil výtvarník.

Petr Písařík

se narodil v roce 1968, v letech 1987 až 1994 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze. Počátkem devadesátých let byl členem skupiny Pondělí, která se vymezovala vůči starší postmoderní generaci. 

Výstavu Petr Písařík / Portfolio 2011 můžete v Galerii 5. patro v Myslíkově ulici 9 v Praze 1 navštívit do 9. dubna. Otevřeno středa až sobota od 12 do 18 hodin.