Paříž připomíná slavného Stanleyho Kubricka

Paříž - Muzeum kinematografie v Paříži otevřelo výstavu na počest amerického režiséra Stanleyho Kubricka. Popisuje tvůrčí postupy autora kultovních snímků 2001: Vesmírná odysea nebo Mechanický pomeranč. Jeden z nejvýznamnějších filmových režisérů 20. století zemřel v roce 1999. Kubrickova Vesmírná odysea 2001 změnila pravidla filmového žánru science-fiction. Jeho adaptace knihy Mechanický pomeranč o partě násilníků zas byla natolik uhrančivou podívanou, že ji režisér nechal stáhnout z britských kin. Vytýkali mu, že je pro mladé diváky až příliš inspirativní.

„Návštěvníci výstavy budou, podle mého, ohromeni zjištěním, že točit takové filmy znamená milovat každý detail režisérské práce. Záměrně říkám 'milovat', protože mít tu práci rád nestačí. Proto nestárne jako včerejší noviny,“ upozornil producent Kubrickových filmů Jan Harlan.

Pařížské muzeum filmu nechává nahlédnout do Kubrickových režisérských postupů. „Občas říkával: Tuhle scénu jsem trefil, vyšla dobře. A bál se, že filmy jako Vesmírná odysea budou na diváky působit rozvlekle, když v nich nejsou počítačové animace. Měl by radost, kdyby viděl, jak moc se lidem dodnes líbí,“ řekla režisérova manželka Christiane Kubricková.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Výstavu věnovanou Kubrickovi poprvé uspořádalo před sedmi lety filmové muzeum ve Frankfurtu, právě za přispění vdovy po režisérovi. „Přijdou se podívat i naši vnuci. Jeden z nich nedávno viděl poprvé film Eyes Wide Shut. Byl ohromený. Pro mladé jsou tyhle filmy silná káva,“ poznamenala vdova.

Stanleyho Kubricka uctí také letošní festival v Cannes. Obnovenou premiérou Mechanického pomeranče.

Stanley Kubrick

(26. července 1928 Bronx, New York, USA – 7. března 1999, Harpenden, hrabství Hertford, Anglie) byl americký režisér a fotograf. Narodil se v rodině lékaře Jacka Kubricka. V roce 1951 natočil krátké dokumentární snímky o životě boxerů (Day of the Fight), o knězi, který musí na nejvzdálenější farnosti létat letadlem (Flying Padre), a o námořnických odborech (The Seafarers). Jeho prvním celovečerním dílem byl Fear and Desire o fiktivní válce ve fiktivním světě.

Stanley Kubrick byl velice kontroverzním filmařem, známým svým přehnaným puntičkářstvím a nespokojeností. Snad každý jeho film byl cenzurován, případně zakázán. Snímek Stezky slávy o popravě tří francouzských vojáků v období 1. světové války byl ve Francii dlouhá léta zakázán.

Lolita podle stejnojmenného románu Vladimira Nabokova o lásce pedofilního profesora ke čtrnáctileté nymfičce musela být upravována samotným Kubrickem, který jakýkoliv nedobrovolný zásah do svého díla odmítal. Skandál vyvolal i jeho Mechanický pomeranč. Britské autority tvrdily, že film rozpoutal vlnu zločinů páchaných mladistvými. Kubrickově rodině bylo vyhrožováno smrtí. Tvůrce se rozhodl, že film se až do jeho smrti nesmí v Británii promítat v kinech a v televizi.

Kubrickovým posledním filmem se stal psychologický snímek Eyes Wide Shut. Jeden z nejslavnějších filmových režisérů zemřel ve spánku na infarkt.

  • Christiane Kubricková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2412/241117.jpg
  • Z výstavy Stanley Kubrick v Paříži autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2412/241115.jpg
  • Lolita zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1947/194604.jpg