Pražské jaro si troufne i na Symfonii tisíců

Praha - Lednového koncertu ve Smetanově síni pražského Obecního domu, na němž byla uvedena Osmá symfonie Gustava Mahlera, se účastnilo na 250 hudebníků a zpěváků. Přímo v den stého výročí skladatelova úmrtí, 18. května, se tzv. Symfonii tisíců se chystá uvést i festival Pražské jaro. Na pódiu v O2 areně vystoupí na 500 účinkujících. Půjde o největší a nejdražší akci v dosavadní historii tohoto mezinárodního hudebního festivalu. Náklady se odhadují zhruba na 9,5 milionu korun.

Označení Symfonie tisíců nese Mahlerovo dílo od mnichovské premiéry v roce 1910, při které účinkovalo více než 1 000 interpretů. Na Pražském jaru zazněla v minulosti jen jednou - v roce 1993 pod taktovkou Jiřího Kouta s FOK ve Svatovítské katedrále.

V Obecním domě se nelehkého hudebního úkolu zhostil Český národní symfonický orchestr pod taktovkou svého šéfdirigenta Libora Peška. Na letošním ročníku Pražského jara vystoupí před publikem dva orchestry - Česká filharmonie a Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku -, šest sborů a osm sólistů z Česka a Německa pod vedením německého dirigenta Christopha Eschenbacha.

„Orchestry nevystoupí v plném 'posazu'. Každý dodává vybranou část, z každé strany je 80 muzikantů,“ upřesnil produkční Ondřej Zelenka. Spolu se sbory - Pražský filharmonický sbor, sbory z Hamburku a Schleswig-Holsteinu a chlapecký sbor Boni Pueri - a sólisty se podle jeho výpočtů objeví na pódiu 499 účinkujících.

Osmou odvezou hudebníci i do Německa

Hudebníci z Německa přijedou do Prahy již 13. května, aby se v následujících dnech mohli věnovat děleným zkouškám v Rudolfinu a Obecním domě. Společné zkoušky začnou po 16. květnu v O2 areně. Ta bude upravena do tvaru U-rampy, nejlépe na pódium tedy uvidí diváci na protějším „svahu“.

Celý ansámbl se den po koncertě přemístí pronajatým vlakem do Hamburku, kde koncert zopakuje 20. května. V akustickém provedení bude Osmá symfonie uvedena také v klasické koncertní hale v Hannoveru.