Budky pro singles - vize budoucnosti

Praha - Soutěž o nejlepší návrh bydlení pro lidi, kteří žijí bez partnera a dětí (singles), vyhrála dvojice studentů Fakulty architektury ČVUT (FA ČVUT) v Praze Zuzana Retterová a Bořek Němec. Porotu zaujali návrhem malých barevných nízkoenergetických obytných schránek umístěných na střeše panelového domu v Liberci. Výsledky soutěže dnes novinářům představili její organizátoři. Soutěž Revit Open se konala počtvrté, pořádá ji Kabinet modelového projektování FA ČVUT a společnost Autodesk.

Studenti si udělali anketu mezi svými známými, kteří žijí bez partnera a dětí. Zjistili, že většině z nich stačí ke spokojenému životu pouhých devět metrů čtverečních. „Pro všechny by se jednalo o přechodné bydlení, nechtějí zůstat singles napořád,“ řekli studenti.

„Společnost se stala neuvěřitelně mobilní. Stejně tak i ta města. Nějaká myšlenka, že si člověk může vzít ten svůj dům, to svoje bydlení s sebou, by byla i nasnadě,“ prohlásil spoluautor vítězného návrhu Bořek Němec.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Na střeše panelového domu by podle návrhu studentů vznikla desítka „domků“ ve tvaru barevných krychlí. Singles jsou podle studentů lidé, kteří chtějí být prozatím sami, ale ne osamělí. V sedmi boxech by bydleli, tři by sloužily jako společné prostory - kavárna, kino a prádelna. Nástavba je projektovaná jako nízkoenergetická, z recyklovatelných materiálů. Například izolace jsou z konopí.

Zadáním soutěže bylo vymyslet ekologické bydlení pro singles na konkrétní panelový dům v Liberci. Na druhém místě v soutěži skončili Radek Trojan a Vratislav Zíka z Vysokého učení technického v Brně. Třetí místo obsadil Vojtěch Miler z FA ČVUT. Uděleny byly rovněž dvě zvláštní ceny. Trojice Martina Svobodová, Jan Císař a Kateřina Frejlachová z FA ČVUT navrhli bydlení pro singles ve formě kontejnerových buněk. Druhou zvláštní cenu dostali Natálie Javorská se Stanislavem Bažantem z FA ČVUT. Podle nich by se singles dobře žilo ve velké zakryté zahradě.

Všechny oceněné návrhy si mohou zájemci prohlédnout v atriu budovy Danube House v Praze-Karlíně ve všední dny ode dneška do 4. dubna.