Martin Palouš povede Havlovu knihovnu

Praha - Knihovna Václava Havla bude mít nového ředitele, stane se jím někdejší diplomat a chartista Martin Palouš. Na pozici vystřídá 1. června dosavadního šéfa, literárního a divadelního kritika Martina C. Putnu. Palouš, který byl minulosti i náměstkem ministra zahraničí, v diplomacii naposledy zastával funkci velvyslance Česka při Organizaci spojených národů v New Yorku. Loni v prosinci ohlásil konec diplomatické kariéry. „Je mi ctí a velkou výzvou ujmout se vedení Knihovny Václava Havla,“ řekl podle tiskového oznámení Palouš.

Knihovna Václava Havla vznikla v létě 2004 jako obecně prospěšná společnost s cílem uchovávat dílo a odkaz exprezidenta, dramatika a někdejšího disidenta Havla, zasazovat je do dobových souvislostí, v nichž vznikalo, a dále rozvíjet jeho základní myšlenky. Byla založena po vzoru prezidentských knihoven v USA.

Havel letos uvedl, že cílem knihovny není budovat jemu osobně pomníček, ale snaha o vznik „ohniska duchovního, společenského i literárního života pražského“. Tým Knihovny Václava Havla uvádí, že dosavadní výsledky jsou přístupny například v nově vybudovaném rozsáhlém digitálním archivu a ve vydávaných knihách.

V budoucnu by měla knihovna sídlit v paláci U Drahomířina sloupu, který koupil podnikatel Zdeněk Bakala, za jehož sponzorské peníze také nyní architekti připravují jeho přestavbu. Plány poněkud komplikuje nájemník Bohumil Vejtasa, který se odmítá vystěhovat. Výstavba má ale i přesto pokračovat.

Martin Palouš

Za komunismu byl jedním z prvních signatářů Charty 77 a v roce 1986 působil jako její mluvčí. V listopadu 1989 se stal zakládajícím členem Občanského fóra. Na počátku 90. let a v letech 1998 až 2001 byl náměstkem ministra zahraničí. Mezi roky 2002 až 2005 byl českým velvyslancem ve Washingtonu. V červenci 2006 pak začal vést stálou misi při OSN.

  • Projekt nového sídla Knihovny Václava Havla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2406/240565.jpg
  • Představování projektu Knihovny Václava Havla autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2362/236120.jpg
Vydáno pod