Helena Trojská v Divadle Kampa

Praha – Divadlo Kampa uvádí 27. března scénické čtení poemy Petra Koudelky Helena Trojská. Autor zde zpracoval milostný příběh ze současnosti, kdy láska chtěla být až příliš dokonalá, proto když se nechtěla ztratit v banalitě života, musela zvolit rozchod, nebo fyzický zánik. Hrdinka však zvolila „to jiné“, faustovské upsání zlé moci a vrátila se po mnoha letech ke svému milému stejně mladá jako kdysi. Když se stane zázrak, na nic se neptáš – jak říká autor. Scénické čtení připravilo Divadlo Tichá pošta.

„Příběh z naší doby, jak autor zformuloval podtitul Heleny Trojské, vybízí k  duchovnímu pochodu, jemuž se říká kontemplace. Český ekvivalent tohoto pojmu “klidné uvažování„ nebo “rozjímání„ vystihuje možná přesněji tok myšlenek počítající se zjevnou spoluúčastí čtenářského klienta. V Heleně Trojské je to jakési mozaikovité skládání hned několika obrazů. Prvnímu říkejme “epický„: Příběh z naší doby začíná poměrně banálním seznámením studenta s krásnou ženou v časových rekvizitách rozvolněné pražské intelektuální scény 60. let. Posléze se děj přenese až za oceán za velice vypjatých situačních zvratů a skončí,“ zhodnotil Koudelkovo dílo znalec a propagátor poezie Mirek Kovářík.  

Podle něj půvab načítání stránek Heleny Trojské je v tom, že nás autor nechává naprosto autonomně vstupovat do svého díla a domýšlet si a vytvářet vlastní šifrovací klíč.

Petr Koudelka

je redaktor – dramaturg Centra vizuální prezentace ČT. Také je fejetonista a spisovatel, je absolventem Filozofické fakulty UK, byl redaktorem Mladého světa, autorem řady audiovizuálních projektů a televizních dokumentů.

Vydal tři knížky fejetonů, romány Peříčka, peříčka – 1992, Skladiště soli – 2008, bibliofilie Aeroplány nad Brescií – 1996 a Golemův návrat – 1997, novely Pražské halucinace – 2003, básnickou poemu Helena Trojská – 2005.

Vydáno pod