Jiřina Bohdalová čtyřikrát a pokaždé jiná

Praha - Znamenitá komička, originální interpretka dramatických rolí, vypravěčka večerníčků, moderátorka, vítězka většiny diváckých anket. Herečka Jiřina Bohdalová, která v sobotu večer obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře, za několik týdnů oslaví osmdesátiny. K významnému životnímu výročí zařadila Česká televize do nedělního cyklu Pro pamětníky čtyři filmy, které připomenou Bohdalové herecké umění. Uvádí je ČT1 vždy ve 14:30.

Komedii s klikou (27. 3.) o neobvyklé předsvatební noci si Jiřina Bohdalová zahrála nastávající nevěstu, která se při cestě za svým snoubencem (Vlastimil Hašek) shodou náhod seznámí s oddávajícím úředníkem (Karel Höger). Film z roku 1964 režíroval Václav Krška a zahrála si v něm také Vlasta Chramostová, Nataša Gollová, Jana Drbohlavová nebo Čestmír Řanda starší.

První a druhou dubnovou neděli se mohou nejen pamětníci těšit na dva snímky Martina Friče. Hvězda zvaná pelyněk (3. 4.) vznikla ve stejném roce jako Komedie s klikou. Snímek o tom, že myšlenka na svobodu je sladká, vzpoury však mívají hořké konce, byl natočen podle skutečných událostí a je Fričovým jednaosmdesátým filmem. Odehrává se koncem května 1918.  Kromě Bohdalové (tanečnice Tonka) se v něm objeví Vlasta Matulová, Jiří Sovák, Rudolf Deyl ml. nebo Radoslav Brzobohatý.

Sováka a Bohdalovou obsadil Frič i o tři roky později do komedie o spisovateli s velkou fantazií a geniálních zločinech. V Přísně tajných premiérách (10. 4.) si zahráli manželskou dvojici, která se připlete ke zločinu. A to zásluhou lupiče (Čestmír Řanda starší), jemuž autor detektivních románů (Sovák) nevědomky poskytne návod na krádež vzácné sochy. Do filmu z roku 1967 obsadil Frič také Vladimíra Menšíka, Jiřího Němečka či Miloše Kopeckého.

O poslední pamětnické setkání s Jiřinou Bohdalovou se postará nejmladší ze čtyř uváděných snímků – Strašidlo cantervillské (17. 4.) natočil Vít Olmer v roce 1989. Televizní komedie, v níž ústřední strašidelnou dvojici vytvořil s Bohdalovou Jiří Bartoška, si volně pohrává s motivy povídky Oscara Wilda. Na anglickém sídle, které kupuje americký velvyslanec i se strašidlem z 15. století, se ocitnou také Petr Nárožný, Naďa Konvalinková, Michal Dlouhý a Filip Renč.

U příležitosti kulatých narozenin Jiřiny Bohdalové chystá Česká televize i další pořady, například speciální sobotní zábavní večer Pocta Jiřině Bohdalové.

  • Hvězda zvaná pelyněk zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2420/241903.jpg
  • Přísně tajné premiéry zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2420/241912.jpg
  • Strašidlo cantervillské zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2420/241901.jpg