Strašibraši jsou Bílou vránou

Praha/Mnichov – Mezinárodní knihovna pro mládež se sídlem v Mnichově každoročně sestavuje katalog 250 nejvýjimečnějších knih pro děti a mládež. Katalog Bílé vrány je sestavován z titulů z celého světa, které vyšly v průběhu předchozího roku. Do výběru za rok 2010 byli zařazeni i čeští Strašibraši. Kniha Miloše Kratochvíla, která vypráví o dobrodružstvích strašidel jménem Baf a Bubu, bude také klíčovým titulem letošní Noci s Andersenem.

Strašibraši budou společně s ostatními knihami zařazenými do mezinárodního katalogu vystaveni na stánku Mezinárodní knihovny pro mládež v italské Boloni. Čeští čtenáři – v Česku i v zahraničí – se s knihou budou moci seznámit také v rámci už zmíněné Noci s Andersenem. Akci pořádá každoročně Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Hlavními tituly letošního, jedenáctého ročníku, při kterém děti budou moci opět s četbou a knihami strávit celou noc v knihovně, budou právě díla Miloše Kratochvíla. Vedle Strašibrachů s podtitulem Tajemství věže v Kamsehrabech také série Pachatelé dobrých skutků (Puntíkáři, Duchaři, Kouzláci). Autorkou plakátu k letošnímu ročníku je navíc Markéta Vydrová, ilustrátorka Strašibrachů.

Noc s Andersenem, která se koná 1. dubna v mnoha místech po světě, začne letos v australském Sydney. Účast na ní přislíbil i sám autor Miloš Kratochvíl, který bude předčítat dětem v základní škole v Praze 9.