John le Carré nestojí o mezinárodního Man Bookera

Londýn - Autor špionážních thrillerů John le Carré odmítl nominaci na mezinárodní Man Bookerovu cenu. Požádal porotu, aby ho z klání vyřadila, přestože je „mimořádně polichocen“. „Nesoutěžím o literární ceny,“ vysvětlil. Předseda poroty Rick Gekoski nicméně řekl, že on i celá porota jsou „velkými obdivovateli“ le Carrého a že jeho jméno „samozřejmě na seznamu zůstane“. Vedle britského spisovatele bylo na prestižní literární ocenění nominováno ještě dvanáct dalších spisovatelů.

Na The Man Booker International Prize bylo nominováno třináct autorů z osmi zemí. Z amerických spisovatelů Philip Roth, Marilynne Robinsonová a Anne Tylerová, z Britů vedle Le Carrého to je Philip Pullman a James Kelman.

Poprvé jsou zastoupeni čínští spisovatelé. Wang An-i se proslavila románem Svůdný měsíc, který byl i zfilmován. Su Tchung je mimo Čínu nejznámější knihou Manželky a konkubíny, podle níž byl v roce 1991 natočen film Zavěste červené lucerny, nominovaný na Oscara. Výběr doplňují Kanaďan indického původu Rohinton Mistry, Libanonec Amín Maalúf, Španěl Juan Goytisolo a Italka Dacia Marainiová.

Vítěz bude vyhlášen 18. května na festivalu spisovatelů v australském Sydney.

Man Bookerova mezinárodní cena se uděluje každé dva roky od roku 2004 a její držitel dostává 60 tisíc liber (1,67 milionu korun). Může ji dostat žijící autor, který píše anglicky, nebo jehož knihy jsou běžně dostupné v anglickém překladu. Uděluje se za celé dílo a za příspěvek světové literatuře, ne za jednu knihu jako známá britská Man Bookerova cena. Tu mohou od roku 1969 za román získat jen anglicky píšící autoři zemí britského společenství a Irska.

První mezinárodní Man Bookerovu cenu dostal v roce 2005 Albánec Ismail Kadare, další v roce 2007 nigerijský spisovatel Chinua Achebe a v roce 2009 Kanaďanka Alice Munroová. Před dvěma lety byl na ocenění navržen i český spisovatel Arnošt Lustig.

The Man Booker International Prize
Zdroj: ČT24/Stránky Man Booker Prize
Vydáno pod