Ondříček točil estébáckou oslavu

Praha - Sovětská vlajka, portréty Stalina a Gottwalda a nápis SNB - O mír neprosíme, za mír bojujeme, proměnily velký sál opuštěného domu Českých drah v Hybernské ulici v Praze v „estébácko-policejní oslavu“. Režisér David Ondříček tu včera natáčel další scény snímku Ve stínu, odehrávající se v 50. letech v Československu. Do hlavních rolí obsadil Ivana Trojana a německého herce Sebastiana Kocha, který hrál v oscarovém dramatu Životy těch druhých.

V Hybernské ulici natáčel Ondříček oslavu povýšení jedné z hlavních postav. Na stolech v uměle zakouřené místnosti proto byly chlebíčky, punčové dorty i rozpité skleničky z litrovek vína. Nechyběly karafiáty ve váze, bronzové poprsí státníka na stěně a nástěnka s hesly Kupředu do radostné práce a Pětiletka - naše cesta k socialismu.

„Právě jsme v polovině natáčení z těch 42 plánovaných dnů. Mám radost z herců, jsou opravdu výjimeční. Především Trojan, s nímž točím potřetí, tomu dává absolutní maximum a stále mě překvapuje,“ uvedl během natáčení režisér Ondříček. 

Trojan: Pokud hrdiny máme, netočíme o nich

„Zatímco Koch ztvárňuje východoněmeckého policistu, který je vyslán do Československa pomoci s politickými procesy, já jsem kriminalistou ze staré školy. Myslí si, že když má důkazy, nemůže prohrát. Nakonec se utká s mocí StB, která zkomplikuje běžný případ,“ řekl k roli Trojan.

Po dlouhé době se podle něj v českém filmu objeví hrdina schopný velkých obětí, aby pravda zůstala pravdou. „Věřím, že se s ním diváci ztotožní, protože je jedním z hrdinů, o nichž jsme dosud nevěděli. Pokud je máme, netočíme o nich filmy,“ dodal Trojan.

Ondříček: Bude to film pro chytré diváky

„Kvůli složitosti této klasické detektivky s politickým nádechem odehrávající se před peněžní reformou v roce 1953 jsem chtěl točit chronologicky. To se mi ale nepovedlo,“ uvedl ke vzniku filmu ještě Ondříček. „Bojím se, aby to nebylo příliš dějově komplikované. I proto se domnívám, že film Ve stínu bude určen chytrému divákovi,“ dodal.

Tento týden zvládl na Zvonařce v Praze 2 složitou scénu „zastřelení“ koně. „Kůň byl vycvičený, aby si lehl na dlažbu, což není jednoduché. Natáčení se zvířaty nemám moc rád, ale snad se to podařilo, i když se zvířeti nakonec podařilo kopnout do jedné z kamer,“ dodal. Atmosféra byla napjatá i proto, že tomuto záběru přihlížel jeho otec Miroslav, světoznámý kameraman, který se loni podrobil náročné srdeční operaci. 

Natáčení snímku v česko-slovensko-polské produkci v Praze skončilo, filmaři teď budou pracovat v Polsku a v květnu i v barrandovských ateliérech. Premiéra snímku, ve kterém se objeví i Soňa Norisová, Jaroslav Plesl, Jiří Štěpnička, Marek Taclík, Norbert Lichý, Martin Myšička a Miroslav Krobot, bude 2. února 2012.

Vydáno pod