Aukce nabídne milostné dopisy mladičké Taylorové

Los Angeles - Do aukce půjdou v květnu dosud nepublikované dopisy Elizabeth Taylorové jejímu prvnímu snoubenci Williamu Pawleymu, s nímž byla zasnoubena několik měsíců v roce 1949. Tehdy sedmnáctiletá herečka v dopisech odhaluje svoje sny o společném životě s dvacetiletým Pawleyem, synem bohatého amerického podnikatele. Milostnou korespondenci slavné herečky, která zemřela minulý týden, mohou zájemci vydražit v týdnu od 12. do 19. května.

Taylorová byla v době dopisování s Pawleyem už známou hollywoodskou herečkou, měla za sebou například roli ve filmu O velkou cenu z roku 1944. „Odhaluje svůj život a svoje touhy před tím, než o pár měsíců později zahájila neuvěřitelně hektický život,“ upozornil viceprezident aukční společnosti Bobby Livingston.

Některé dopisy psala herečka na papír se svou hlavičkou, některé mají hlavičku filmového studia Metro-Goldwyn-Mayer, kde určitou dobu pracovala. První dopisy mají datum březen 1949, tedy brzy poté, co se Taylorová setkala s Pawleyem na dovolené na Floridě, kde byla s rodinou.

Chci, aby naše srdce patřila navždy k sobě, psala Taylorová

V dopise z 28. března 1949 Taylorová sní o společném životě s Pawleyem. "Chci, aby naše srdce patřila navždy k sobě …. chci, abychom byli vždy milenci … i poté, co budeme dvacet pět let manželi a budeme mít nejméně desítku prapravnuků," píše Liz, která se poprvé se vdala několik měsíců po rozchodu s Pawleyem, a to v květnu 1950 za syna majitele hotelového impéria Conrada Hiltona mladšího.

Pawley žárlil, když viděl v novinách fotky Taylorové ve společnosti jiných mužů, a jejich vztah tím trpěl, prozradil Livingston. "Dostala jsem dnes ráno telegram, že do New Yorku posíláte snubní prstýnek a náramek,„ napsala Taylorová Pawleymu v dopise s datem 20. září 1949, kdy se jejich vztah chýlil ke konci. “Nyní mám prstýnek na ruce … na slunci tak krásně září … předpokládám, že ho mám na ruce naposledy … alespoň prozatím…" Pawley stále žije, ale o svém někdejším vztahu s Taylorovou veřejně nemluví.

RR Auction získala dopisy podle slov viceprezidenta společnosti Bobbyho Livingstona před dvěma lety od Pawleyho rodiny. Do aukce, která byla dohodnuta ještě před smrtí Taylorové, jich půjde více než šest desítek. Očekává se, že předměty budou prodány za 25 tisíc až 30 tisíc dolarů.

Elizabeth Taylorová (Botswana, 1975)
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod