Leveteové pomůže z Kaplického stínu V&A muzeum

Londýn - Britská architektka a bývalá manželka Jana Kaplického Amanda Leveteová vyhrála soutěž na dostavbu části londýnského Victoria and Albert muzea (V&A). Slavné uměleckoprůmyslové muzeum vybralo její projekt ze stovky návrhů. "Vyhrála nejprestižnější architektonickou soutěž letos v Británii a upozornila na své nezávislé studio poté, co byla tak dlouho ve stínu svého zesnulého bývalého partnera Jana Kaplického," napsal o Leveteové úspěchu list London Evening Standard.

Projekt následuje sedm let poté, co muzeum opustilo návrh Daniela Libeskinda nazvaný Spirála, který vyvolal značné kontroverze a nakonec se ukázal jako příliš drahý. Realizace návrhu Amandy Leveteové má stát 35 milionů liber (980 milionů korun) a muzeum tvrdí, že již dostalo od nejmenovaného mecenáše polovinu nezbytné částky.

Muzeum chce upravit vchod do sbírek z ulice Exhibition Road, pod kterým mají vzniknout v podzemí nové prostory pro přechodné výstavy. Měl by se tak zvětšit výstavní prostor pro stálé sbírky. "Victoria and Albert je ohromně prestižní muzeum a má pro mě zvláštní význam, protože je domovem umění a architektury. Lepší už to asi být nemůže," komentovala pětapadesátiletá Leveteová vítězství v soutěži.

Architekttka vlastní studio ALA založila před dvěma lety po Kaplického smrti. S autorem nerealizovaného návrhu na novou budovu české Národní knihovny spolupracovala předtím dvacet let ve studiu Future Systems, které realizovalo mezi jinými známé stavby jako obchodní dům Selfridges v Birminghamu a tiskovou tribunu na kriketovém stadionu Lord'.

Vedení muzea doufá, že projekt bude realizován do roku 2015. Je součástí desetiletého plánu rekonstrukce a modernizace muzea. V jeho rámci by měly být příští rok otevřeny nové výstavní galerie módy a nábytku.

Na obnově Victoria and Albert muzea se v letech 2003 až 2008 významně podílela také jiná architektka českého původu spojená s Janem Kaplickým - Eva Jiřičná. Její architektonické studio navrhlo galerii pro šperky, dvě galerie plastik a soch, stejně jako hlavní obchod s upomínkovými předměty, hlavní vchod z Cromwell Road a podzemní vchod z tunelu, který vede od metra k Victoria and Albert muzeu a protilehlému přírodovědnému muzeu.

  • V&A muzeum zdroj: V&A Museum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2433/243215.jpg
  • Projekt Amandy Leveteové a jejího studia ALA na dostavbu části londýnského Victoria and Albert muzea zdroj: Studio ALA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2433/243211.jpg