Dokument o přátelství, které by nevzniklo bez války

Praha – Neobyčejným příběhem o obyčejném přátelství nazývá režisér Jiří Fiedor svůj dokument Bohemia mia. Prostřednictvím filmu se diváci ČT2 dnes od 20:20 mohou vrátit k nepříliš známé etapě česko-italských dějin. Snímek ukazuje, jak se v nelehkých podmínkách válečného nedostatku rodilo přátelství, které trvá i po téměř sto letech. Vzniklo mezi českými obyvateli a italskými starousedlíky z údolí Valle di Ledro, kteří byli ze svých domovů odvezeni na počátku první světové války na území Čech a Moravy.

Důvodem evakuace Italů v květnu 1915 bylo vyhlášení války a předpokládané otevření fronty ve Valle di Ledro, které tenkrát patřilo k Rakousku-Uhersku. Místní obyvatelé museli své domovy opustit během několika hodin, jen s jedním nepříliš objemným zavazadlem. Zatímco se jejich domy staly vhodnými objekty k drancování, odvážely je nákladní vlaky do Čech, kde byli rozděleni do českých rodin.

… příběhu, to se samozřejmě nabízelo, ale od toho jsme ustoupili. Já sám ten film považuji za esej o lidských vlastnostech, na jedné straně o užití síly a egomaniactví, které je spojené s válkou, a na druhé straně se spoluúčastí, obětavostí a přátelstvím." /režisér Jiří Fiedor/

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Předpokládalo se, že to vše potrvá několik týdnů, nakonec ale Italové z Valle di Ledro zůstali mimo své domovy téměř čtyři roky. Za tu dobu, po překonání počáteční nedůvěry, vznikla česko-italská přátelství, jež vydržela navzdory proměnám evropské politické mapy už téměř století.

Dokument, jenž vznikl v koprodukci České televize, je postaven především na osobních svědectvích tří žen, Italek, které jsou posledními pamětnicemi tehdejších událostí. „Je důležité vědět, že se lidé dovedou dohodnout i v takto stresových situacích, jako byla válka. Z toho bychom si měli vzít příklad v dnešním poměrně pohodlném životě,“ dodává k dokumentu Bohemia mia jedna z protagonistek Marie Breníková.

  • Bohemia mia zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2434/243366.jpg
  • Bohemia mia zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2434/243368.jpg
  • Bohemia mia zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2434/243365.jpg