Dee Dee Bridgewaterová jako Billie Holidayová

Praha - Americkou jazzovou zpěvačku Dee Dee Bridgewaterovou, která vystoupí 2. dubna v pražském Obecním domě na druhém ročníku Jarního Gala pro Struny podzimu, doprovodí big band CBC pod vedením Martina Kumžáka. Dirigent Kumžák loni na festivalu vedl Pražskou komorní filharmonii na koncertě Dianne Reevesové. Bridgewaterová vystoupí s písněmi z repertoáru slavné jazzové zpěvačky Billie Holidayové. Nabídne zejména písně z alba Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie with Love From Dee Dee Bridgewater, za který získala prestižní cenu Grammy. Posluchači se tak mohou těšit na skladby jako Lady Sings the Blues, Lover Man či Strange Fruit.

„Na albu věnovaném Billie Holidayové jsem se snažila o co největší autenticitu, hudebníky jsem vybírala mezi těmi, kteří k ní měli nějaký vztah. U alba pro Ellu Fitzgeraldovou to bylo odlišné. Mám je obě nesmírně ráda a ráda mám také tuhle standardní muziku. Myslím si, že současná hudební scéna se pokouší pohybovat kupředu, ale nahrávací studia se spíše drží tradice a dochází zde k disharmonii. Zdá se, že v poslední době je tento rozkol ještě větší,“ řekla kromě jiného v rozhovoru pro ČT24 zpěvačka.

„Dee Dee Bridgewater je považována za jednu z největších žijících jazzových vokalistek, která jde ve šlépějích Billie Holidayové a Elly Fitzgeraldové. Už proto je pro nás její vystoupení na galavečeru ve prospěch festivalu Struny podzimu velkou událostí,“ dodává Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Rozhovor s Dee Dee Bridgewaterovou (zdroj: ČT24)

Napsali o Dee Dee Bridgewaterové:

„Bridgewater je okouzlující. Doslova Vás donutí přemýšlet, jestli jste vůbec někdy viděli, nebo slyšeli lepšího zpěváka.“ /All About Jazz/

"Dee Dee Bridgewater disponuje hlasovou technikou a hudebním citem jako málokdo z interpretů její generace. Její podání americké populární hudby 20. století, označované v její domovině jako 'the great American songbook', je natolik kongeniální, že pokusy jiných před ní často doslova blednou. Navíc se jen zřídkakdy spokojí s tím, že si prostě stoupne na pódium a zazpívá. S jejím vystoupením se většinou pojí i nějaký příběh. /Guardian/

Doposud největší úspěch slavila s albem věnovaným jiné ikoně jazzu - Elle Fitzeraldové. Právě za kolekci Dear Ella z roku 1997 získala dvě ceny Grammy. Kromě bohaté hudební kariéry je od roku 1999 velvyslankyní Organizace OSN pro výživu a zemědělství a podporuje boj proti hladomoru.

Úspěch Dee Dee Bridgewaterové se zrodil v New Yorku v době, kdy byla hlavní vokalistkou orchestru vedeného Thadem Jonesem a Melem Lewisem. Koncerty a nahrávání s hudebními velikány, jakými byli třeba Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon nebo Max Roach, vyměnila Dee Dee v roce 1974 za Broadway. Její diskografie čítá 14 alb, na počátku byl debut Afro Blue z roku 1974. V Praze se Bridgewaterová představila v listopadu 2007. Se třináctičlennou kapelou a africkými hudebníky z Mali tehdy zahrála v Kongresovém centru album Red Earth. Koncert byl jedním z vrcholů 31. ročníku Mezinárodního jazzového festivalu Praha. Předtím tu hostovala v roce 2005.

Big band CBC založil před pěti lety trumpetista Miroslav Surka. Relativně mladý profesionální big band složený z předních českých instrumentalistů už vystoupil na prestižních tuzemských jazzových festivalech a doprovázel například amerického trumpetistu Bobbyho Shewa a slavného australského multiinstrumentalistu Jamese Morrisona.