Křtiny okouzlily Febiofest

Praha - Film mladého polského režiséra Marcina Wrony Křtiny se stal vítězným snímkem soutěže Nová Evropa 18. ročníku filmové přehlídky Febiofest. Drsný příběh ze současné Varšavy, který patří mezi nejoceňovanější polské snímky loňského roku, vypráví o bezvýchodné situaci bývalého člena zločinecké skupiny snažícího se uniknout před svou minulostí. Cenu vítěznému snímku dnes na závěrečném večeru festivalu předá čestná předsedkyně poroty Dagmar Havlová.

O vítězství polského dramatického snímku Křtiny mezi 12 soutěžními snímky rozhodlo 33 porotců, mezi kterými bylo 18 žen a 15 mužů ve věku od 16 do 76 let různých profesí vybraných z pěti set zájemců. „Jedná se vlastně o takový malý sociologický průřez českým filmovým publikem,“ podotkl Fenič. Porota prý rozhodla jednoznačně, a tak nemusel být využit hlas čestné předsedkyně, který by rozhodoval v případě rovnosti bodů.

Na Febiofestu soutěžily vybrané debuty či druhé snímky evropských režisérů. Pro vítězný snímek cena znamená také odměnu 5000 eur (122 tisíc korun) pro režiséra Wronu a stejnou částku na jeho uvedení v tuzemských kinech. Distribuce se ujme společnost Falcon.

Wrona nevolil cestu Francise Coppoly

Druhý celovečerní film mladého režiséra již získal na festivalu v Gdyni cenu za režii nebo za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Scénář filmu je inspirován skutečným příběhem kriminálníka z polského venkova, který hledá štěstí ve Varšavě, ale nepodaří se mu uniknout vlastní zločinecké minulosti.

„Jeden muž se snaží ve filmu oprostit od minulosti, druhý je střídavě na straně dobra a na straně zla,“ doplnil Wrona. Dodal, že nikoho nechtěl znázornit jako kladného hrdinu. „Nevolil jsem cestu Francise Coppoly, který v Kmotrovi znázornil některé mafiány jako lidi, které byste si klidně pozvali na rodinnou oslavu.“

Marcin Wrona se narodil v roce 1973 v Tarnowě. Studoval režii na Rozhlasové a televizní katedře a jeho diplomový film Člověk magnet získal několik cen jako nejlepší studentský film. Jeho celovečerní debut Moje krev byl uveden v premiéře na Filmovém festivalu v Římě v roce 2009. Režíroval i několik divadelních her. Nyní se chystá na třetí celovečerní snímek. „Také námět mého nového filmu, který nyní připravuju, je inspirován skutečným příběhem ženy, která zabila své dítě. Odehrálo se to v mém sousedství,“ prozradil.

Na dnešním závěrečném večeru mezinárodního filmového festivalu bude vedle ocenění pro Křtiny předána také cena Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii. Převezme ji australský režisér Peter Weir. Jeho výpravný snímek Útěk ze Sibiře přehlídku zakončí. Cenou Kristian letošní festival Febiofest už ocenil rakouského herce Helmuta Bergera a islandského režiséra Fridrika Thóra Fridrikssona.

Febiofest putovní

Letos se Febiofest konal ve čtrnácti pražských kinosálech, spolu s jeho ozvěnami v krajích půjde o jedenatřicet kinosálů. Program obsahuje v 21 sekcích 190 filmů z 56 zemí. V Praze bylo 436 představení, především ve smíchovském multikině Cinestar Anděl. Febiofest i letos pozval diváky do míst, kde se obyčejně filmy nepromítají. Tentokrát do prostoru Terminálu 2 ruzyňského letiště v sekci nazvané Filmy o letištích a letadlech. 

Tento měsíc se festival rozjede do krajů a zaplní kina v Plzni, Hradci Králové, Pardubicích, Liberci, Českých Budějovicích, Brně, Olomouci a Ostravě. Zahajovacím snímkem bude Město Bena Afflecka. Febiofest v ČR definitivně skončí 16. dubna. Samostatně připravovaný Febiofest na Slovensku začal 25. března, potrvá do 17. dubna.