Jděte k čertu s lifestylem!

Praha - Téma „Módní časopisy a dnešní ideál krásy“ si pro svou výstavu nazvanou „Mgzn“ vybrali studenti pražské FAMU a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Prostřednictvím portrétních i abstraktních fotografií se autoři bouří proti stereotypnímu zobrazování lidí v lifestylových rubrikách. Expozici najdete v Galerii Fotografic ve Stříbrné ulici od 29. března do 29. dubna. Ideu k výstavě vytvořil Míra Hárovník, na realizaci se podílela Štěpánka Stein.

Jak vidíme fotografie z časopisových rubrik Lifestyle, když je vytrhneme z obvyklého kontextu? Otázka, která je hlavním motivem této výstavy. Otázka o to náležitější, že budoucnost tištěných časopisů je velmi nejistá, zatímco publikování fotografií na webu čím dál rozšířenější. Vystavené práce studentů katedry fotografie FAMU přehodnocují samu podstatu kategorie Lifestyle a jejího obsahu.

„Pointou bylo vytvořit několik časopisů na různá témata a víceméně zkoumat, kde jsou hranice módní nebo lifestylové fotografie,“ řekla k výstavě pedagožka FAMU, fotografka Štěpánka Stein, kterou doplňuje socioložka Adéla Semotanová: „Lifestylové časopisy nám říkají, jak máme žít, ale zároveň také, jak toho máme dosahovat, to znamená, říkají nám, jak máme vypadat, co máme nosit na sobě.“

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Právě současný ideál krásy určovaný vesměs reklamními slogany autoři zavrhli a vytvořili si vlastní. Prostřednictvím širokého spektra snímků zahrnujícího krajiny, zátiší, portréty i surrealistické kompozice tvůrci zjišťují, co sem patří a co už ne. Stejným způsobem se zaměřují na definici a limity módní fotografie.

„Každá fotka má jiný příběh, je z jiného časopisu, je vytržená z kontextu. Na výstavě je vlastně takový jeden nový časopis,“ upřesnil autor konceptu výstavy Jaromír Hárovník (VŠUP).