Česká filharmonie hrála pro Japonsko

Praha – Dvořákova Novosvětská, která je oblíbenou symfonií japonského publika, zazněla na benefičním koncertě, který v přímém přenosu vysílala Česká televize. Výtěžek koncertu ve Španělském sále Pražského hradu poputuje na pomoc ničivým zemětřesením postiženému Japonsku. V rámci přenosu rovněž proběhla sbírka, kterou zastřešuje humanitární organizace ADRA. Diváci ČT na konto sbírky přispěli částkou blížící se 1,4 milionu korun.

Kromě Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka zazněl Bruchův Houslový koncert g moll, který přijel do Prahy zahrát japonský interpret, první koncertní mistr Berlínské filharmonie Daišin Kašimoto. Filharmoniky vedl dirigent Ion Marin.

Všichni účinkující – dirigent, sólista i členové České filharmonie, která byla v Japonsku na turné v době, kdy ho postihla přírodní katastrofa – vystupovali bez nároku na honorář a vzdali se také odměny za autorská práva. „Koncert byl původně plánován ještě v Japonsku,ale protože jsme se museli vrátit, uskutečnil se dnes ve Španělském sále,“ vysvětlil v začátku večera ředitel České filharmonie David Mareček.

Večera se přímo v sále účastnily také známé osobnosti spojené s Japonskem - houslista Václav Hudeček, japanlog Martin Vačkář a sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. Na telefonních linkách byli k dispozici lidem, kteří se na konto ADRA rozhodli přispět jinak než prostřednictvím DMS.

Dárci mohou přispívat na konto pomoci Japonsku 40284028/0300 pod variabilním symbolem 3943 nebo formou dárcovské sms ve tvaru DMS ADRA zaslané na 87777.

Benefiční koncert vysílal v přímém přenosu také Český rozhlas na stanici ČRo 3 Vltava. Z koncertu bude pořízeno CD a DVD, výtěžek z jejich prodeje bude rovněž věnován na pomoc Japonsku. Záznam koncertu plánuje odvysílat také japonská stanice BS FUJI.

Do pomoci Japonsku se v neděli zapojila také Pražská komorní filharmonie. I ona se svůj koncert rozhodla věnovat Japonsku, přímo ve Dvořákově síni Rudolfina byla ve spolupráci s humanitární organizací ADRA uspořádána sbírka na pomoc obětem zemětřesení a tsunami. Pod taktovkou Vladimira Ashkenazyho zazněly skladby Pavla Haase, Ludwiga van Beethovena, Richarda Wagnera a Maurice Ravela.

Pražská komorní filharmonie
Zdroj: ČT24/Pražská komorní filharmonie