Čínský drak požírá i umění

Peking - Čína expanduje na trhu s uměním. V hongkongské pobočce prestižní aukční síně Sotheby´s padl další rekord. Triptych Věčná láska od čínského výtvarníka Čang Siao-kanga byl vydražen za 10 milionů dolarů, čímž se stal nejdražším vydraženým obrazem současného čínského umění. Za jediný večer byla vydražena díla za skoro 55 milionů dolarů. Současné čínské umění zažilo vrchol na výstavě Čínská avantgarda, která se konala v pekingské národní galerii v roce 1989, kde bylo vystaveno opravdu to nejlepší z nejlepšího. Mezi obrazy tenkrát nechyběla ani Věčná láska, což je právě důvod tak velkého zájmu a tak velké ceny.

„Dílo pochází ze sbírky belgického rentiéra Guy Ullense, který začal skupovat čínské umění už na počátku 80. let. Náš trh je nyní dostatečně vyzrálý, sběratelé hledají důležité obrazy posledních desetiletí,“ říká k dražbě Jonathan Wong, specialista na současné čínské umění v Sotheby´s.

S narůstajícími miliony roste i sebevědomí čínského současného umění, které zažívá obrovskou expanzi. Čínský umělecký trh obohacuje nejen sběratele, ale i samotný umělecký svět. Přináší nová témata a nové formy.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„Když se podíváte na výstavní síně v Chelsea, což je oblast v New Yorku, kde je nejvíce galerií, tak aspoň polovina z těchto galerií vystavuje čínské umění. Kombinují se v něm prvky starších civilizací s úplně nejnovějšími trendy a zároveň se do celé kultury promítá zkušenost kulturní revoluce. To jsou aspekty, které se nikde na světě nenajdou,“ upozornil Tomáš Vlček, ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie.

Tržby čínského trhu s uměním se minulý rok vyšplhaly na 150 mld korun. Zamíchaly i se žebříčkem platným po desetiletí, když z druhého místa sesadil britské aukční domy. Na prvním místě zůstává i nadále umělecký trh Spojených států.

Čang Siao-kang / Věčná láska (detail)
Zdroj: ČT24