Palestinec a Izraelec jsou schopni vytvořit Klid

Praha - Pražské Divadlo Duncan Centre uvedlo v Česku jediná dvě taneční představení o izraelsko-palestinského konfliktu s názvem Klid. Autorem choreografie a režisérem je tanečník izraelského původu Arkadi Zaides. Netradiční představení pro čtyři muže, Araby a Židy, o agresi, soucitu, zmatku i touze, se českým divákům poprvé představilo v pondělí večer. Repríza je naplánována na 5. dubna.

V taneční inscenaci Klid vystupují jen čtyři mužští tanečníci, kteří divákům zprostředkovávají vyprávění o životě v neustálém napětí. Podle samotného autora vzniklo představení z pocitu tísně, nepřetržité nedůvěry a šoku. „Postrádáme dostatečný odstup od těch událostí. Nemůžeme tedy o nich konstruktivně přemýšlet ani je měnit. Tato platforma nám otevřenou a přímou komunikaci umožnila,“ prohlásil choreograf Arkadi Zaides. „To, že jsme každý z opačné strany konfliktu, ze začátku vytvářelo velké napětí. Setkat se a improvizovat s Muhammedem nebylo jednoduché, vyneslo to na povrch mnoho negativních emocí, které se pohybovaly i ve fyzické rovině. Cítili jsme vůči sobě zlobu, bolest až utrpení,“ pojmenoval složitosti zkoušení izraelský tanečník Ofir Yudilevitch.

„Já sám jsem z Jaffy, což je uprostřed Izraele. Tato choreografie mi umožňuje vyjádřit moje vnitřní pocity i osobní konflikty, protože každý den žiji v prostředí, kde se střetávají Arabové s Židy a muslimové s křesťany,“ doplnil kolegu Muhammed Mugrabi.

Arkadi Zaides hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

„Když teď postavíte ne scénu Žida a Araba, už to samo osobě je politické, ale moje práce má být hlavně o lidských pocitech a ne o politickém konfliktu. Pro mne je tahle choreografie také příležitostí umožnit komunikaci mezi oběma stranami, položit si otázky, které jsou, podle mého, neřešitelné, ale už jejich vyslovení je velký krok,“ řekl v rozhovoru pro pořad Události, komentáře ČT24 choreograf, který se v Praze zdrží ještě několik dalších dní na tanečním workshopu.

Dvaatřicetiletý Zaides se narodil v bývalém Sovětském svazu, odkud se v devadesátých letech přestěhoval do Izraele. V současné době tento nezávislý choreograf, tanečník a pedagog tvoří a žije v izraelském Tel Avivu. Během své kariéry získal několik prestižních tanečních ocenění, včetně Ceny Kurta Joosse. V letech 2008 a 2009 obdržel také ocenění izraelského ministerstva kultury a sportu. Jeho choreografie byly prezentovány nejen v řadě evropských zemích, ale také v Indii, Číně nebo Japonsku.

Vydáno pod