Barbarella jako loutka (a pořád buchta)

Praha – Lidstvu hrozí katastrofa, naštěstí ho ale zachrání Barbarella, a to už poněkolikáté – ve slavném filmu z roku 1968, v komiksu, podle něhož byl snímek Rogera Vadima natočen, a nyní také v představení souboru Buchty a loutky. Plavovlasá hrdinka se objeví na českých pódiích v druhé inscenaci čtyřdílného cyklu, inspirovaného americkými kvalitními filmy, jak soubor s trochou nadsázky uvádí. Hra pro dospělé a dospívající diváky Barbarella Reloaded má premiéru 5. dubna ve Studiu Švandova divadla.

Obvykle mluví umělci o předloze svého díla těmi nejpěknějšími slovy. Vesmírná zachránkyně Barbarella, nechtěně komický sci-fi snímek z roku 1968, je ale výjimkou. „Ten film je tak úžasně blbej, že je škoda se s tím nevyrovnat. Kdoví, za jakých podmínek vznikal. Není možné, že by ho natočili střízliví nebo při vědomí,“ domnívá se například Kristina Maděričová, jedna z členek souboru.

Dobrodružný sci-fi snímek byl ve své době velmi populární. Mimo jiné i kvůli erotickému náboji, který obsahoval, aniž by se Jane Fondová na plátně jedenkrát svlékla. Přitažlivost Barbarelly oceňují i Buchty a loutky. „Máme rádi brakovou literaturu a brakové filmy. To je úžasná věc,“ říká herec Radek Beran.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Filmová předloha je naivní, motivy se stále opakují a bizarní svět ve vesmíru má svá bizarní pravidla, která je stále potřeba bizarně vysvětlovat. Nezapře se rok její výroby se všemi dojemnými představami o budoucnosti lidstva a myšlení, dodává soubor na svých stránkách, co ho na Barbarelle tak zaujalo.

Psycho, Barbarella, Čelisti a Moucha

Barbarella Reloaded je druhou z celkem čtyř inscenací, které Buchty a loutky vytvořily inspirovány americkými horory a sci-fi 50. až 80. let. Divadelní tvar je jiný než u předešlé hororové variace. Je ženský, jemný, pomalý, melancholicky zamyšlený. Opakování určitých motivů přináší rozkoš a vtip… jako Barbarella samotná, dodávají k nejnovějšímu představení divadelníci.

Barbarelle předcházelo Hitchcockovo Psycho, v němž Buchty a loutky prý viděly „nevázanou, bezuzdnou, někdy záměrně trapnou legraci“. Následovat budou hry podle filmů Čelisti a Moucha. Buchty a loutky letos na podzim oslaví 20. výročí svého založení a tímto čtyřdílným cyklem se rády vrátily ke spontaneitě a hravosti svých začátků.

Barbarella Reloaded - reprízy: 11. 4. a 20. 5. 2011 v 19 hodin ve Studiu Švandova divadla v Praze.

  • Barbarella Reloaded autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2447/244635.jpg
  • Psycho Reloaded autor: Martin Zaňka, zdroj: Buchty a loutky / Švandovo divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2447/244628.jpg