Aukce Kintery nebo Rochové pomohla Japonsku

Praha – Do charitativní sbírky pro zemětřesením postižené Japonsko se zapojila i Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze. Uspořádala aukci, do které věnovali umělecké předměty nejen studenti školy, ale i jejich profesoři jako Jiří David, Rony Plesl nebo Liběna Rochová. Celkem vybrali částku 335 tisíc korun, nejvyšší suma – 110 tisíc korun - padla za obraz Federica Díaze.

K dražbě bylo určeno na sto objektů – skleněná váza od Ronyho Plesla, šperky Evy Eisler, karafy od Jiřího Pelcla, objekt od Krištofa Kintery, kresby Kurta Gebauera nebo předměty z dílny módní návrhářky Liběny Rochové. Autory dražených děl byli i studenti ateliéru keramiky, skla, designu oděvu a obuvi, designu výrobků a volného umění.

„Iniciativa přišla od jednoho z našich studentů, který je zde na stáži. Pochází ze Sendaie, jedné z nejpostiženější oblasti Japonska. Přišel s nápadem, že bychom mohli uspořádat aukci, které by se účastnili všichni pedagogové i studenti,“ vysvětlila PR manažerka VŠUP Veronika Pacíková. Na aukci nechyběla ani díla japonských studentů, kteří na Vysoké škole uměleckoprůmyslové často studují, obvykle si vybírají obor sklo.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Vyvolávací cena dražených předmětů byla většinou mnohem nižší, než je běžná prodejní cena. „Nejdražší jsou samozřejmě díla vedoucích ateliérů, protože jde o respektované osobnosti ve svých oborech. Obraz Federica Díaze se dražil za 69 tisíc, náhrdelník Evy Eisler i obraz Jiřího Davida za 15 tisíc korun,“ doplnila Veronika Pacíková.

Peníze získané z aukce budou předány Česko-japonské společnosti, která se v pomoci zemětřesením postiženému Japonsku výrazně angažuje. Například byla spouorganizátorem benefičního koncertu rockerů v pražské Lucerně.

Aukce pro Japonsko na VŠUP
Zdroj: ČT24