Cannes reprezentuje Dunawayová na hrazdě

Paříž - Tváří 64. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes bude Faye Dunawayová. Fotografii americké herečky, která se objeví na oficiálním plakátu, pořídil v roce 1970 newyorský režisér Jerry Schatzberg. „Příklad sofistikovaného přístupu a nadčasového půvabu. Ztělesňuje filmový sen, který chce festival v Cannes udržet,“ vysvětlili organizátoři festivalu, proč pro plakát festivalu zvolili zrovna snímek s Dunawayovou. Schatzbergova fotografie, na níž figuruje jen černá a bílá, budí dojem, že herečka sedí na visuté hrazdě a houpe se; má na sobě krátké černé šaty a na nohou balerínky.

Schatzberg, držitel Zlaté palmy z roku 1973 za film Strašák, zahájil svoji kariéru jako fotograf a prosadil se rychle díky sérii fotek Boba Dylana v 60. letech. Podepsal se na zpěvákův portrét na obálce legendárního alba Blonde on Blonde z roku 1966.

Počátkem 70. let přešel k filmu se snímkem Žena s tajenkou (1970) právě s Faye Dunawayovou v hlavní roli. Následoval film Panika v Needle parku (1971), který objevil Al Pacina, a už zmíněný Strašák.

Na festivalu bude po dlouhé přestávce a v restaurované verzi představena Žena s tajenkou v přítomnosti režiséra i Faye Dunawayové, která si zahrála hlavní roli.