Porotě festivalu ve Varech předsedá István Szabó

Karlovy Vary – Jediný maďarský režisér, který získal Oscara, István Szabó zasedne v čele mezinárodní poroty 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Maďarský tvůrce, který si zlatou sošku odnesl v roce 1981 za film Mefisto, se do Varů vrací poněkolikáté. Před devíti lety zde představil svůj snímek Na miskách vah. „Jsme nesmírně potěšeni, že festivalovou porotu povede tak vynikající a legendární umělec,“ uvedl k prvnímu oznámenému hvězdnému hostu festivalu umělecký ředitel Karel Och.

„Už když byl v Karlových Varech, mluvili jsme o eventualitě, že by zasedl v porotě,“ podotkla k domluvě spolupráce s Istvánem Szabóem bývalá umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová. „Má velmi nabitý program, ale teď to vyšlo.“ Maďarský filmař přijede do Varů krátce po dokončení svého zatím posledního filmu. „Mnoho o něm zatím není známo. V anglickém originále se jmenuje The Door a hraje v něm Helen Mirrenová,“ prozradila Zaoralová.

"Vždy, když jsem…

… byl na filmovém festivalu v Karlových Varech, byl jsem nadšen, neboť jsem viděl dobré filmy a potkal zajímavé lidi." /István Szabó/

Rozhovor s Evou Zaoralovou (zdroj: ČT24)

Za úspěch vděčí Mefistovi

Szabó je uznáván a ceněn mezinárodní kritikou už od počátků své dráhy, kdy čerpal ze zkušeností vlastní generace a z nedávné historie Maďarska ve filmech Otec (1966), Milostný příběh (1970) a Hasičská ulice 25 (1973). V roce 1980 získal Stříbrného medvěda za režii filmu Vypůjčený domov (1979) na 30. MFF v Západním Berlíně. „V době, kdy studoval, velmi sledoval československou novou vlnu,“ dodává k Szabóově filmografii Eva Zaoralová. "Jeho vrstevníkem je třeba Jiří Menzel (zahrál si i v jeho filmu Obsluhoval jsem anglického krále), s nímž ho váže velké přátelství. Už v tom je náznak toho, jakým směrem Szabó ve své tvorbě v Maďarsku pokračoval."

Jeho jméno proslavila ale především trilogie zahájená filmem Mefisto (1981) inspirovaným románem Klause Manna, s Klausem Mariou Brandauerem v roli herce zmanipulovaného nacistickou mocí. Dílo bylo oceněno nejen Oscarem za zahraniční film, ale také cenou za scénář na MFF v Cannes. Rakouský herec Klaus Maria Brandauer exceloval i v následujících Szabóových filmech Plukovník Redl (1985, Cena poroty v Cannes a Cena BAFTA) a Hanussen (1988), jež byly oba nominovány na Oscara.

Všechny Szabóovy filmy jsou maďarské

"Po Oscarovi a poté, co natočil ještě další dva filmy trilogie, se mu dostalo příležitosti točit hodně v zahraničí. Točil i operní a divadelní inscenace, ale pořád zůstával věren filmu. Spolupracoval s řadou hvězd, s Glenn Closeovou nebo Annette Beningovou, která za svou roli v Božské Julii (2004) dostala nominaci na Oscara,„ doplnila Zaoralová. Upozornila, že Szabó kladl vždy velký důraz na herectví. “Velmi věří hercům. Právě film má podle něho tu specifiku, že dokáže prostřednictvím tváře herce vyjádřit pocity, pochody v myšlenkách, což ho odlišuje od jiných uměleckých disciplín."

I když Szabó natáčí i v zahraničí, za maďarské považuje všechny své filmy. Říká, že nejdůležitější je kultura země, z níž umělec pochází. "Moje zkušenosti jsou zkušenostmi člověka žijícího ve střední Evropě, v Maďarsku. A ty jsou docela jiné než zkušenosti Západoevropana. My jsme hodně viděli a prožili, byli jsme svědky proměnlivého postoje spoluobčanů, nejrůznějších zvratů charakterů vyprovokovaných historickými událostmi," vysvětluje Szabó.

46. ročník MFF Karlovy Vary se koná od 1. do 9. července 2011. K hostům přehlídky bude patřit také jeden z nejuznávanějších tvůrců současné kanadské kinematografie Denis Villeneuve. Vedle dramat Maelström (2001) a Polytechnique (2009), která třiačtyřicetiletému režisérovi vynesla nejvyšší domácí ocenění Genie Award, představí Villeneuve především svůj nejnovější film Incendies (2010), nominovaný na Oscara.

Desítkou filmů připomene karlovarský festival Samuela Fullera (Shock Corridor, White Dog, The Naked Kiss). „Tvůrce, který byl jednou z model francouzské nové vlny. Vždy se obracel proti předsudkům, které v Americe vládly,“ připomíná Eva Zaoralová režiséra, herce a scenáristu, kterého obdivoval Godard, Scorsese, Jarmusch nebo Tarantino.

Jako vůbec první festival věnují Vary tematickou retrospektivu úspěšným snímkům mladých řeckých filmařů z uplynulých tří let. „Půjde o docela zajímavý vhled do současné řecké tvorby. V posledních letech se vyskytlo na různých festivalech několik docela zajímavých řeckých filmů, naposledy třeba v Benátkách, a tak nás s Karlem Ochem napadlo, že by bylo možná dobré řeckou kinematografii představit,“ vysvětlila Eva Zaoralová.

  • István Szabó zdroj: KVIFF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2448/244760.jpg
  • Annette Beningová ve filmu Božská Julie zdroj: Film Europe http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2448/244769.jpg
  • Attenberg - řecký film oceněný za ženský herecký výkon z Benátek 2010 pro Ariane Labed; uveden bude v retrospektivě mladých řeckých filmařů na MFF KV 2011 zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2448/244759.jpg
Vydáno pod