Exhibice slam poetry - básnění, až praští

Praha – Slovo slam znamená v angličtině prásknout nebo bouchnout, ve spojení s výrazem poetry pak označuje specifický způsob prezentace poezie, omezené na daný prostor a čas. Slam poetry (všude jinde ve světě ovšem poetry slam) v Česku sice ještě docela neprorazila, v povědomí lidí ale už rozhodně je a své příznivce má. A také své úspěšné slamery – špička domácí scény se představí dnes od 20:00 v pražském Rock Café, kde se exhibice ve slam poetry konají dvakrát do roka.

V Rock Café se utká celkem deset slamerů. O vítězi souboje v poezii na živo rozhodují diváci. „Slam poetry funguje v interakci s publikem. Slamer na pódiu má za úkol nejen pomocí textu, ale i gest, pohybu, výrazu a intenzity hlasu diváky zaujmout a ti ho za to hodnotí,“ vysvětlil pořadatel exhibice Tomáš Kůs.

V jednotlivých vystoupeních tak jde nejen o poezii, respektive texty, ale také o show a atmosféru. O komunikaci s diváky, která k atmosféře večera nemálo přispívá, se kromě slamerů postará také moderátor večera Jakub Foll, dvojnásobný mistr ČR ve slam poetry.

To nejlepší z českého slamu (zdroj: ČT24)

Do exhibičního klání vstoupí zkušení slameři, kteří mohou zužitkovat zkušenosti z Berlína, Vídně, Varšavy, Madridu i severských zemí. „Básníky ulice“ bude zastupovat jen jeden z účinkujících - desítku slamerů totiž doplní jeden ze zájemců, který dostane před začátkem divokou kartu.

Očekávat se dá rozmanitost v přístupu ke slamování. Zastoupeni jsou vyznavači absolutní improvizace i básníci s dokonale vypilovaným pevným textem. „Úspěch spíše slaví slameři, kteří mají pevně připravený text. Ale jsou tu i improvizátoři, kteří složí báseň přímo na pódiu,“ dodává Tomáš Kůs.

Změřit síly v přátelském duchu se v Rock Café rozhodli slameři Jan Jílek (mistr ČR 2008), Bohdan Bláhovec (mistr ČR 2005) nebo Mirek Kynčl (2. místo finále 2010). Doplní je další úspěšní harcovníci domácí scény slam poetry a finalisté mitsrovství ČR: Pavel Klusák, Monika Serbusová, plzeňský borec Mruczivák, Honza Kistanov, Ondra Lidický nebo slamerka Bio Masha. Každý z interpretů dostane na své výkony časovou dotaci pět minut, oproti obvyklým třem minutám.