Depardieu odjel do Ruska stát se Rasputinem

Petrohrad - Francouzští herci Gérard Depardieu a Fanny Ardantová začali na ruském Dálném severu natáčet celovečerní film o mytickém léčiteli Rasputinovi, který měl mimořádný vliv na poslední ruské vládce z dynastie Romanovců. Filmovým představitelem Rasputina je Depardieu, Ardantová hraje carevnu Alexandru, manželku Mikuláše II.

Snímek se začal v pondělí točit v obci Malyje Karely u Archangelska, která je etnografickým muzeem pod širým nebem. Vesnice byla upravena tak, aby představovala sibiřskou obec, odkud Rasputin pocházel.

Režie filmu, který se měl původně natáčet pod taktovkou francouzského režiséra Pierra Aknina, se ujala nakonec alžírská režisérka Josée Dayanová, jež má na kontě televizní seriál Hrabě Monte Cristo a Bídníci nebo TV film Balzac. Z projektu, který vyjde na šest milionů eur, odstoupil rovněž francouzský producent Jean-Pierre Guérin.

Rasputin se bude točit hlavně v Petrohradě. Dokončen by měl být příští rok v lednu. Z natočeného materiálu vznikne i verze pro televizi.

Grigorij Rasputin, který se narodil pravděpodobně v roce 1869 na Sibiři, hrál důležitou roli v životě cara Mikuláše II., jeho ženy carevny Alexandry Fjodorovny a mladého careviče Alexeje. Vliv v rodině si tento nevzdělaný mužik udržel i přes prostopášný život plný alkoholu a sexuálních výstřelků, a to především díky svým léčitelským schopnostem. Například prý dokázal zastavit krvácení následníka trůnu Alexeje trpícího hemofilií. Svým skandálním životem však diskreditoval carskou rodinu, a proto byl v noci z 16. na 17. prosince 1916 v Petrohradě zavražděn. Na jeho usmrcení se podílel i carův synovec Felix Jusupov.