Výtvarníci si střílí z královské rodiny

Londýn - Desítka výtvarníků si několik týdnů před svatbou prince Williama vzala na mušku britskou monarchii na výstavě v londýnské Hayward Gallery. Mezi exponáty je třeba desetilibrová bankovka, na níž je královna Alžběta II. s červeným šaškovským nosem, a fotografie „William a Kate v posteli“, na které v podání dvojníků polonazí královští novomanželé odpočívají ve zmuchlaných prostěradlech.

Tvůrci k monarchii nepříliš uctivých exponátů nejsou jen z Británie. Desetilibrovka s královnou je například dílo německého výtvarníka Hanse Petera Feldmanna. Nor Lars Laumann zase přispěl šestnáctiminutovým filmem o údajném komplotu vedoucím k smrti princezny Diany v roce 1997 a Rakušan Otto Muehl portrétem prince Charlese ve stylu pop-artu.

Nepodařená manželství v královské rodině připomíná nesourodý čajový servis, v němž je i památeční šálek vyrobený ke svatbě prince Andrewa a Sarah Fergussonové v roce 1986. Manželé se rozvedli po deseti letech.

Zapomenuta není ani nastávající nevěsta Kate Middletonová. Britský umělec Adam Dent karikuje její sociální vzestup.

Neuctivý pohled na monarchii nabízí i výstava v londýnském Kew Palace, který byl sídlem krále Jiřího III. (1738-1820). Jde o dobové karikatury královské rodiny včetně, jak uvádí jeden komentář, „šokujícím způsobem nelichotivého zobrazení georgiánských královských svateb“. Výstava je ale součástí oficiálních akcí k 250. výročí Jiřího korunovace.