V Duchcově obnovují sbírky Valdštejnů

Duchcov - Na zámku v Duchcově na Teplicku dnes představili první část z nově instalovaných expozic. Návštěvníkům bude nově přístupné Valdštejnské muzeum, v následujících měsících na zámku otevřou také Valdštejnskou obrazárnu. Na duchcovský zámek by se měly vrátit také některé exponáty, které byly dosud umístěné v jiných objektech ve správě Národního památkového ústavu v Ústeckém kraji.

Z dotace ministerstva kultury byla v minulých letech opravena centrální část zámku, jeho severní křídlo a také střecha a krovy. „Stavební stav zámku dosud neumožňoval otevření nových expozic a jejich prezentaci v důstojných prostorech,“ řekla ředitelka ústeckého pracoviště NPÚ Eva Balaštíková. Podle ní jsou připravené i další zámecké prostory, ale expozice Valdštejnské obrazárny v nich ještě není instalovaná.

Zajímavé předměty a cennosti začali sbírat zdejší majitelé, šlechtický rod Valdštejnů, už v 18. století. Tehdy je předváděli svým hostům. Muzeum skončilo v roce 1921, kdy šlechta zámek prodala. Část sbírek, kterou Valdštejnové neodvezli jinam, zůstala v části zámku, jež sloužila pro sociální potřeby obyvatel, do roku 1938.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Myšlenka na obnovení zámeckého muzea vznikla zhruba před 12 lety, kdy jsme se zamýšleli nad tím, jak využít místnosti, jejichž restaurování jsme plánovali. Dnes takto pokračujeme v tradici expozic na zdejším zámku. Nejde ovšem o kopírování tehdejšího stavu, nýbrž o třetí modifikaci muzea,“ upozornil kurátor výstavy Pavel Průcha.

Lovecký salon a vojenská zbrojnice byly otevřeny už v předchozích letech, nyní se z muzea podle Průchy stane ucelená expozice. Výchozí místnost je věnována předchozím dvěma muzeím, které dokumentuje řada fotografií původní valdštejnské i pozdější prvorepublikové expozice. „Předměty prošly rozsáhlými restaurátorskými zásahy, ať se jedná o historické zbraně, předměty z porcelánu a keramiky, ojedinělý obraz vyřezávaný z korku či výšivky,“ dodal Průcha.

Prohlídkový okruh se tak rozšířil na slavnostní schodiště, Valdštejnský sál s galerií předků, Biliárový sál, místnosti zámeckého služebnictva, muzeum Giacoma Casanovy, který na zámku prožil posledních 13 let svého života jako zámecký knihovník. Valdštejnské muzeum tvoří benátský pokoj, ložnice, pařížský salonek a zámecká knihovna.

Původně renesanční zámek Duchcov z konce 16. století byl do roku 1707 v barokním slohu rozšířen a v letech 1812 až 1818 jeho zevnějšek klasicistně upraven. Zámek obklopuje barokní zahrada založená v první čtvrtině 18. století. V roce 1956 a v dalších letech byl park zasažen těžbou, které padl za oběť i barokní hospitál. V uplynulém desetiletí bylo území rekultivováno a park obnoven včetně v roce 1983 otevřeného objektu pro osazení vzácné fresky Václava Vavřince Reinera z 18. století.

  • Zámek Duchcov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2450/244930.jpg
  • Zámek Duchcov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2450/244936.jpg