Recenze: Láska a jiné závislosti

Jediné, co mu jde od ruky, je balení holek – aneb jak se prázdným sexem prosouložit k lásce a někomu, kdo vám změní život. Téměř romantická, málem hambatá, skoro komedie o tom, jak ustát milostný trojúhelník s parkinsonem a alespoň do zítřka přežít. Kdyby se zkrachovalý medik Jamie Randall živil klácením děvčat, byl by za vodou. Na svůj sex-appeal by měl mít zbrojní pas a s jeho nonstop nažhaveným libidem by ho bez doprovodu hasičské stříkačky vůbec neměli pouštět do ulic. Poflakuje se po nich od ničeho k ničemu (rozuměj od jedné nezávazné kopulace k druhé) a teď právě přišel o místo prodavače v elektru, když byl přistižen při plenění jednoho žádostivého klína, který majitel podniku (evidentně právem) pokládal za rodinné zboží.

A tak se rozhodl zkusit štěstí s prodejem léků ve velké rodině farmaceutického giganta Pfizer (že by také trochu přisypal do rozpočtu?), jakoby tušil, že to jeho laboranti rozjeli ve velkém se sildenafilem a „uvařili“ modrou pilulku, která z něj učiní hvězdu firmy. Neboť Jamie je charismatický nabíječ, který by dokázal prodat Viagru i vyšeptalému kastrátovi z chrámového sboru. Jak s bezelstnou přímočarostí říká:

„Kdo jiný by měl prodávat tuhle kouzelnou 'kokotskou' tabletu než já?!“

Při téhle profesi se občas stane, že při ukecávání doktorů narazíte na děvče se zajímavou figurou a ještě zajímavější diagnózou. Tak se Jamie v jedné ordinaci setká s krásnou Maggií, spolu s lékařem (a samozřejmě i s vámi) jí omrkne prsa, promptně přestaví priority a pozve ji na kafe, které, jak bývá jeho zvykem, už budou dopíjet v posteli. Háček je v tom, že tahle dokonalá bytost, navzdory svému mladistvému věku, už chodí s parkinsonem, který nečekaně brzo poznamenal její mozková bazální ganglia, což bude mít časem hodně neblahé důsledky. Jamieho ovšem víc nežli její bazální ganglia zajímá to, co má pod sukní (jakoby to jako protřelý obšourník nevěděl). A Maggie mu to s nenasytnou vstřícností nabízí, dokud je čas, neboť ví, že to slimejš parkinson stejně vyhraje a nakonec jí všechno vezme. Jenomže než bude neodvolatelně už jenom jeho, chce se milovat s Jamiem - a pak ho v pravou chvílí poslat pryč, aby u toho nebyl. Ani jeden z nich ovšem nepočítal s tím, že by se profesionální balič a mistr příležitostného sexu zamiloval.

Někdy se ovšem člověk přepočítá…

Tak jako v mistrovi velkých válečných opusů, režisérovi Edwardu Zwickovi (Glory, Odvaha pod palbou, Poslední samuraj), který bez předchozího varování natočil po válečném dramatu o holocaustu Odpor bezvýchodně romantickou komedii, jejíž skutečné finále nebude asi příliš úsměvné - nebojte se, nedovede vás až k němu. Láska a jiné závislosti je zvláštní opus ve Zwickově filmografii i v kontextu současné romantické komedie, kde je explicitní nahota raritní a sex mládeži bez problémů přístupný, neboť provozovaný téměř výhradně pod peřinou. Tuhle pruderní konvenci Zwick velkoryse ignoruje a figury jeho ústředního tandemu si bez zábran odkládají, neboť přirozeným rozměrem jejich existence je postel. Nemilují se v mikině, kulichu, teplácích či cudně zahaleni v houních, a to je dobře, neboť tu pak mohou být bonusově předvedena nejen ňadra Anne Hathawayové, ale i svalnaté hýždě Jakea Gyllenhaala (vážně je uvidíte!), aby nikdo nebyl ošizen a nikomu to nebylo líto.

Tihle dva už mají partnerský vztah natrénovaný ze Zkrocené hory, je jim spolu evidentně dobře, dokáží generovat přívaly emocí a užívají si to tak, že máte chuť se přidat. On je sympaťák a charismatický nadsamec, ona stojí za všechny hříchy, o kterých jste kdy slyšeli, ale netroufli si je vyzkoušet. Když se takové hořlavé typy dají dohromady, musí jeden z nich nutně rychle skončit na zádech. Tahle romance, balancující mezi komedií a dramatem, je totiž především o nich – a také o tom, že jeden nebo tisíc takových okamžiků, jaké s nimi prožíváte, vyjde vlastně nastejno (kdyby se odstřihla povinná, slzopudná vydíračka ve finále, věřili byste jim ještě o něco víc).

Od alzheimera k parkinsonovi

Po nedávném alzheimerovi v posledním stádiu (Mama Gógó) přichází tentokrát počínající parkinson a věřme, že to stále ještě není trend a na další fatální filmové diagnózy si teď přece jen nějaký čas počkáme. A to, že jsme v krátké době svědky dalšího filmového prosouložení se k lásce, ve stylu Hlavně nezávazně, také nemusí být nutně jediný „trendy“ způsob, jak na ni dosáhnout. Nicméně znalec netriviálních lidských vztahů Woody Allen kdysi prohlásil, že „sex bez lásky je jen prázdný prožitek – a co se týče prázdných prožitků, patří k nejlepším“! Tak se v tom vyznejte…

Láska a jiné závislosti je romantická, zručně natočená a příjemně (byť smrtelně) plynoucí love story, ve které Jamie a Maggie nedělají zbytečně velká gesta a jejich vzkaz je na takzvanou romantickou komedii překvapivě neokázalý, srozumitelný a naléhavý. Vlastně je to spíš takové košaté přání. Abychom vždycky našli někoho, komu můžeme říci: „Miluji tě!“ Abychom někoho potřebovali a aby někdo potřeboval nás. Abychom se dokázali milovat i s našimi chybami. Abychom každý včas našli svoji modrou pilulku - a nikdy pro ni nemuseli do lékárny. Co víc si přát!

LOVE AND OTHER DRUGS. USA 2010, 112 min., 25 kopií, české titulky. Režie: Edward Zwick. Scénář: Charles Randolph, Edward Zwick, Marshall Herskovitz. Kamera: Steven Fierberg. Hudba: James Newton Howard. Hrají: Jake Gyllenhaal (Jamie Randall), Anne Hathawayová (Maggie Murdocková), Oliver Platt (Bruce Winston), Hank Azaria (dr. Stan Knight), Gabriel Macht (Trey Hannigan). V kinech od 7. dubna.

  • Láska a jiné závislosti zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245014.jpg
  • Láska a jiné závislosti zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245010.jpg
  • Láska a jiné závislosti zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245005.jpg
  • Láska a jiné závislosti zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245011.jpg
  • Láska a jiné závislosti zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245009.jpg
  • Láska a jiné závislosti zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245013.jpg