Batman lítá za Pittsburgh

Pittsburgh - Zločinci v americkém Pittsburghu by se měli mít na pozoru - v létě se totiž v jejich městě usídlí Batman. Režisér Christopher Nolan v úterý oznámil, že právě Pittsburgh vybral jako místo natáčení snímku The Dark Knight Rises, který bude závěrečnou částí nově zpracované třídílné filmové série o netopýřím muži. „Pittsburgh je nádherné město. Dokázali jsme tu najít všechno, co jsme hledali,“ prohlásil Nolan. Pro město se prý rozhodl zejména kvůli jeho architektuře.

Pittsburský starosta byl rozhodnutím filmařů potěšený. „Je to další příklad toho, jak se v našem městě rozvíjí filmový průmysl. Připravíme pro ně červený koberec,“ prohlásil.

Pittsburgh rozhodně není pro americké filmaře nezvyklou lokalitou, od 90. let se tu natočilo přes sto filmů. Z novějších to byly například letošní science-fiction Jsem číslo čtyři nebo tři roky stará komedie Zack a Miri točí porno.

Předchozí dva Nolanovy filmy o Batmanovy vznikaly jinde. Batman začíná se točil převážně v Británii, část záběrů je ale z Chicaga. Temný rytíř už vznikal hlavně v Chicagu.

The Dark Knight Rises by měl podle Nolana završit celou trilogii. V kinech se objeví v červenci 2012 a v hlavních rolích se vrátí Christian Bale v roli Batmana, Michael Caine jako jeho komorník a Gary Oldman jako komisař Gordon. Nováčky v sérii budou Tom Hardy, který ztvární jednoho z Batmanových nepřátel, a Anne Hathawayová jako Catwoman (Kočičí žena).