On-line z Divadla Kampa: Co nového u výčepu?

Nová verze tlumočeného představení s následnou besedou s režisérem inscenace Jaroslavem Duškem a účinkujícími proběhla dnes od 19:00 v přímém přenosu na webu ČT24. Záznam je k dispozici v tomto článku nebo v archivu iVysílání. Představení Co nového u výčepu? je další variace na úspěšné autorské představení mladých neslyšících lidí, kteří se v něm snaží pootevřít bránu svého světa neslyšících. Pro člověka, který svůj život žije ve světě zvuků, se jedná o zajímavé setkání se zážitky lidí, kteří byli nuceni žít na internátech od útlého věku. Jde o střet dvou odlišných kultur, dvou odlišných světů: světa ticha a světa zvuků.

Všechny příběhy uvedené v představení jsou autentické. Pokud se nepřihodily přímo hercům, pak je slyšeli vyprávět mezi svými neslyšícími přáteli. Celé představení je v českém znakovém jazyce. Jedná se o první činohru, která je simultánně tlumočená živě do mluvené češtiny v České republice. Na představení bezprostředně navazovala beseda, v rámci které si díky tlumočníkům mohli všichni popovídat bez jakýchkoliv bariér.

„Mezi nejvýraznější specifika kultury neslyšících patří užívání vizuálního jazyka – znakového jazyka. To se potom odráží i v normách chování a jednání členů jazykové a kulturní menšiny neslyšících. Neslyšící mají své vlastní zvyky, svoje vlastní tradice. Mají svůj vlastní typ humoru. Mají úplně jiné vnímání světa.“

Divadlo Kampa - U výčepu (zdroj: ČT24)

Co nového u výčepu? / autoři: Marie Basovníková, Jaroslav Dušek, Zuzana Hájková, Jaroslav Milich, Jiří Procházka. Režie: Jaroslav Dušek. Hrají: Marie Basovníková, Zuzana Hájková, Jaroslav Milich, Jiří Procházka, Jaroslav Dušek.

Tlumočí: Kateřina Červinková Houšková, Naďa Dingová, Fedor Krajčík, Roman Vránek.