Děti z Bullerbynu jsou nejlepší nejen podle dětí

Praha – Děti z Bullerbynu jsou nejlepší dětskou knihou podle čtenářů, kteří hlasovali v charitativní anketě Čtení pomáhá. Stejnojmenný projekt dnes spustil webové stránky, které mají děti podněcovat ke čtení a současně i k pomáhání druhým. Do soutěže se zapojilo více než 11 tisíc lidí, pro Děti z Bullerbynu hlasovalo 8 tisíc z nich. Bodoval také Malý princ nebo knížky od Jaroslava Foglara. „Byli zastoupeni čeští autoři, a to poměrně hojně, zhruba v poměru dva ku třem vůči zahraničním autorům,“ prozradila k anketě jedna z členek poroty, spisovatelka Alena Ježková.

Hlasování probíhalo ve dvou kategoriích. První z nich obsahovala knihy pro děti 3. až 5. tříd, druhá kategorie pak knihy vhodné pro děti 6. až 9. tříd. Hlasující mohli na internetových stránkách projektu vybírat z knížek, o jejichž předvýběr se postarala odborná porota. Členy byli Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Jiří Dědeček nebo Alena Ježková. Vítězná dvacítka knížek z každé kategorie bude zařazena do projektu Čtení pomáhá. Prvních devatenáct knížek je vybráno na základě hlasování v rámci knih stanovených odbornou porotou. Dvacátá pak na základě vlastních nominací čtenářů.

Potterovo kouzlo nefungovalo

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Absolutním vítězem ankety se stala kniha od Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu. "Lisa, Lasse, Bosse, Brita, Anna a Olle byli mým tipem na vítěznou knihu. Neznám snad nikoho, kdo by tato jména neznal a kdo by s nimi jako dítě neprožíval jejich dobrodružství. Můj tip vyšel. Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové dostaly nejvíce čtenářských hlasů dokonce mezi oběma kategoriemi, a staly se tak absolutním vítězem ankety o nejlepší dětskou knihu," komentovala výsledky hlasování spisovatelka Alena Ježková, členka poroty.

Mezi knížkami pro děti do 5. třídy hlasující všech věkových kategorií dosadili po Dětech z Bullerbynu na druhé místo Rychlé šípy Jaroslava Foglara. Bronzovou příčku obsadily Mikulášovy patálie od Reného Goscinnyho. V kategorii pro 5. až 9. třídy bodoval Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho, Foglarova Záhada hlavolamu a Bylo nás pět od Karla Poláčka. V posledních letech tolik oblíbené příběhy čarodějnického učně Harryho Pottera se pak u obou kategorií umístily na 4. příčce.

Děti, čtěte - pomůžete

Zatímco hlasování nebylo omezeno věkem (průměrný věk hlasujících v první kategorii byl 23 let, ve druhé 27 let), do projektu Čtení pomáhá se mohou zapojit děti a mládež do 18 let. Po přečtení knihy z doporučeného seznamu vyplní na internetu test a po jeho úspěšném zvládnutí získají virtuálních padesát korun. Ty pak pošlou na zvolenou charitativní akci. Takto mohou přispět třeba na knihy v Braillově písmu pro nevidomé děvče, výcvik asistenčního psa nebo na operaci očí pro africké děti.

Celkem bude takto rozděleno deset milionů korun, projekt finančně zaštítil generální ředitel polostátního elektrárenského gigantu ČEZ Martin Roman. Ten se prý k tomuto kroku rozhodl poté, co viděl špatné výsledky českých žáků v mezinárodním srovnání znalostí PISA. V něm se čeští školáci zhoršili nejvíce ze všech sledovaných zemí. Největší propad byl právě u čtenářské gramotnosti. Mnoho dětí také uvedlo, že nečte a čtení je nebaví.

I. K A T E G O R I E
(pro 3.-5. třídu)

1. Lindgrenová Astrid / Děti z Bullerbynu
2. Foglar Jaroslav / Rychlé šípy (komiks)
3. Goscinny René / Mikulášovy patálie
4. Rowlingová Joanne K. / Harry Potter a kámen mudrců
5. Kolář Josef / Z deníku kocoura Modroočka
6. Sekora Ondřej / Ferda Mravenec
7. Pleva Josef V., Defoe Daniel / Robinson Crusoe
8. Čapek Karel / Devatero pohádek
9. Lewis, C. S. / Lev, čarodějnice a skříň (Letopisy Narnie)
10. Werich Jan / Fimfárum
11. Kästner Erich / Luisa a Lotka
12. Štorch Eduard / Lovci mamutů
13. Milne Alan Alexander / Medvídek Pú
14. Seifertová Lucie / Dějiny udatného českého národa
15. Steklač Vojtěch / Boříkovy lapálie
16. Verne Jules. Neff Ondřej / Tajuplný ostrov
17. Tolkien, J. R. R. / Hobit
18. Žáček Jiří / Krysáci
19. Ransome Arthur / Boj o ostrov
Výběr čtenářů na základě jejich vlastní nominace: Lindgrenová Astrid / Pippi dlouhá punčocha

II. K A T E G O R I E
(pro 6.-9. třídu)
 

1. Saint-Exupéry Antoine de / Malý princ
2. Foglar Jaroslav / Záhada hlavolamu
3. Poláček Karel / Bylo nás pět
4. Rowlingová Joanne K. / Harry Potter a Fénixův řád
5. Christiane F. / My děti ze stanice ZOO
6. Jirotka Zdeněk / Saturnin
7. Petiška Eduard / Staré řecké báje a pověsti
8. Tolkien J. R. R. / Společenstvo prstenu (Pán prstenů)
9. Dumas Alexandre / Tři mušketýři
10. London Jack / Bílý tesák
11. Čapek Karel / Povídky z jedné kapsy
12. Franková Anne / Deník
13. Pavel Ota / Smrt krásných srnců
14. Dousková Irena / Hrdý Budžes
15. Durrell Gerald / O mé rodině a jiné zvířeně
16. Verne Jules / Dvacet tisíc mil pod mořem
17. Twain Mark / Dobrodružství Toma Sawyera
18. Salinger Jerome David / Kdo chytá v žitě
19. Wydham John / Den trifidů
Výběr čtenářů na základě jejich vlastní nominace: Flanagan John / Hraničářův učeň

Vydáno pod