Nadžánrový Elvis Costello potěší Prahu

Praha – Poprvé před českým publikem vystoupí 4. listopadu v Kongresovém centru Praha britský zpěvák Elvis Costello. „Po Bobu Dylanovi, Leonardu Cohenovi, Bruci Springsteenovi a Tomu Waitsovi tedy přijíždí Elvis Costello, který snad nejvíce ze svých pomyslných kolegů přesahuje různé hudební žánry,“ uvedli organizátoři koncertu. V Praze představí své nové album, jehož tématem je tentokrát politika. Costello dosud vydal přes 30 alb, mihl se v desítce filmů a napsal knihu. Spolupracoval například s Paulem McCartneym, Brianem Enem a řadou dalších významných hudebníků. Nechybí mezi nimi ani přední kanadská jazzová klavíristka Diana Krallová, která je od roku 2003 jeho třetí manželkou.

Letos šestapadesátiletý rodák z Liverpoolu si i na posledním albu zachovává lehce cynický humor, kritické vidění společnosti a náruživost v hlase. V názvu desky upozorňuje na podobnost dnešní Británie s dobou premiérky Margaret Thatcherové v 70. letech. Costello své album nazval Národní výpalné. „Je to hudební ozvěna dob, které byly stejně prekérní jako ty dnešní. A spolu s nimi všechna ta hamižnost a hloupost. Tohle není nic nového. Hudba, která vyšla z té doby, byla ovšem krásná. Chtěl jsem, aby byla slyšet i v tom, co dělám dneska, poznamenal Costello.

Poznávací znamení: velké brýle

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Elvis Costello, vlastním jménem Declan McManus, se narodil v roce 1954 v Liverpoolu v rodině jazzového kapelníka. Přes den pracoval jako úředník u počítače, což mu zkazilo zrak a přineslo velké brýle, jež od té doby používá jako své poznávací znamení; po nocích hrával v klubech. V roce 1974 přesídlil do Londýna, kde hrál s country-rockovou kapelou. Zaměnil také původní jméno za pseudonym. První album My Aim Is True vydal v roce 1977, deska se směsí punku a nové vlny okořeněná cynickými texty je hodnocena jako jeden z nejlepších rockových debutů. Později se Costello stal průkopníkem nové vlny, experimentoval i s klasickou hudbou či soulem a jazzem.

Vydáno pod