Filharmonie připomene leteckou tragédii u Smolensku

Praha - K celosvětovým vzpomínkovým akcím k prvnímu výročí katastrofy polského vládního letounu u Smolensku, při němž zahynul prezident Lech Kaczyński a dalších 95 pasažérů, se připojí také Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor. V předvečer prvního výročí katastrofy se 9. dubna v pražském Rudolfinu uskuteční koncert s názvem Smolenské requiem. „Koncert má být vzpomínkou na všechny, kteří toho dne zahynuli, ale zároveň projevem díků za mimořádnou podporu a projevy soustrasti, jichž se Polákům dostalo v těchto tragických dnech od občanů České republiky a českých státních orgánů,“ uvedl Maciej Ruczaj z polského institutu v Praze.

Soubor pod vedením italského dirigenta Massima Zanettiho provede skladbu Litanie k Panně Marii od Karola Szymanowského a Requiem Giuseppe Verdiho. Jako sólistka ve skladbě Litanie k Panně Marii vystoupí polská pěvkyně Iwona Sobotková. Krátká skladba pro soprán, sbor a orchestr vznikla ve 30. letech minulého století. Její slova napsal mladý básník Jerzi Liebert. Massimo Zanetti je mezinárodně uznáván jako jeden z nejvýraznějších dirigentů své generace, a to jak v oblasti operního, tak symfonického repertoáru. Spolupracoval s mnoha významnými operními domy včetně Berlínské státní opery, Královské opery v Covent Garden nebo Hamburské státní opery.

Polský vládní letoun se zřítil loni 10. dubna při pokusu o přistání za nepříznivých povětrnostních podmínek. Delegace měla namířeno do Maryně nedaleko Smolensku, kde se chtěla poklonit památce tisíců Poláků zavražděných před 70 lety příslušníky tajné sovětské policie NKVD. V době, kdy letadlo ve Smolensku přistávalo, ležela nad tamním letištěm hustá mlha a stroj Tu-154m havaroval. Katastrofu letounu údajně zavinily chyby posádky, vystavené psychickému tlaku nadřízených. Ruská strana prý za ni žádnou odpovědnost nenese. Část polských politických sil i veřejnosti takový závěr odmítá a vidí v neštěstí důsledek ruských úmyslů.

Vstup Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie již pořádala mimo jiné i benefiční koncert pro Japonsko, které zasáhlo ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami. Na koncertě zazněla Dvořákova Novosvětská, jež je oblíbenou symfonií japonského publika. Koncert vysílala v přímém přenosu Česká televize. V rámci přenosu rovněž proběhla sbírka, kterou zastřešuje humanitární organizace ADRA. Diváci ČT na konto sbírky přispěli částkou blížící se 1,4 milionu korun.

Iwona Sobotka
Zdroj: ČT24/Oficiální stránky Iwony S.
Vydáno pod