České krátké filmy hostem festivalu v Barceloně

Barcelona - Česká republika je hostující zemí na probíhajícím festivalu krátkých filmů Mecal v Barceloně. Publikum uvidí snímky Jana Švankmajera i filmy mladých autorů. „Program v pořadí třináctého ročníku přehlídky má dokonce celou sekci věnovanou české filmové tvorbě. České filmové centrum v ní uvádí kromě tří pásem aktuální tvorby i pásmo krátkých Švankmajerových filmů,“ doplnila zástupkyně centra Markéta Šantrochová.

Festival Mecal oslovil České filmové centrum s nabídkou připravit program na sklonku loňského roku. Akce začala 8. a potrvá do 17. dubna.

Retrospektivní program věnovaný Janu Švankmajerovi připomíná filmy Byt, Možnosti dialogu, Et Cetera, Jídlo, Leonardův deník, Smrt stalinismu v Čechách a Tma/světlo/tma.

Dvě pásma nazvaná Actuality 1 a 2 jsou věnována současné tvorbě a nabízejí například filmy 59/184/84 od Lukáše Kokeše, Klokworx! Jindřicha Nováka, Usnula jsem Kristiny Dufkové, Průvodkyně režisérky Asmary Beraki, Paní G. od Michala Žabky, Světlonoš Václava Švankmajera a Chybička se vloudí Anety Kýrové.

Pásmo věnované filmovým školám FAMU a Zlín uvede sedm titulů vyrobených těmito školami v posledních dvou letech. Mezi nimi bude Bába Zuzany Špidlové, Graffitiger Libora Pixy, který letos získal i Cenu Magnesia za nejlepší studentský film, a Nokturno Marka Bergera.

Hosty festivalu, kteří na něm představí své filmy i českou krátkometrážní tvorbu obecně, budou Marek Berger a Libor Pixa. FAMU zastoupí vedoucí katedry animace a známý český animátor Aurel Klimt.

K programu sekce věnované českému krátkému filmu se připojilo České centrum Madrid dvěma výstavami filmových plakátů. První z nich s hudební tematikou v československém filmovém plakátu začne od 14. dubna a potrvá do 4. května. Plakáty především ke snímkům z Velké Británie, Spojených států a z Československa vytvořili významní českoslovenští umělci v období let 1959-1989, kdy většinou neměli jinou možnost, jak oficiálně tvořit. Druhá expozice shrne plakáty španělských filmů, jejichž autory jsou přední českoslovenští umělci. Tato výstava potrvá v Barceloně do 15. června.