Praha vystaví do května část epopeje

Praha - Pět pláten Alfonse Muchy z cyklu Slovanská epopej si budou moct lidé prohlédnout v Praze už od úterý. A to v Malé dvoraně Veletržního paláce Národní galerie, kam byla ze zámku v Moravském Krumlově převezena a kde jsou restaurována. Nepůjde o samostatnou výstavu, nezahájí ji vernisáž ani nebude stanoveno zvláštní vstupné. Návštěvníci plátna uvidí v rámci expozic Veletržního paláce a za běžné vstupné. Celý cyklus Slovanské epopeje bude v Praze vystaven v prosinci.

Do konce minulého týdne na plátnech pracovali restaurátoři pražské galerie. Na obrazech nebylo zjištěno žádné závažné poškození, byly prováděny pouze drobné lokální retuše a především se odstraňovala silná prachová vrstva.

Od zítřka je v Praze k vidění zatím jen pět pláten (Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě, Car bulharský Symeon, Milíč z Kroměříže, Husovo kázání v kapli Betlémské a Po bitvě u Grunwaldu), které zástupci hlavního města přestěhovali do Národní galerie v únoru letošního roku. Prohlédnout si je lidé mohou do 22. května, po tomto datu budou opět svěšeny a uskladněny v depozitáři až do vystavení celé Slovanské epopeje.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Dnes se dokončovaly poslední přípravy pro zpřístupnění obrazů. Restaurátoři se pak přesunuli do Moravského Krumlova, kde chtějí upravit rozmístění Muchových pláten, která na zámku zůstala po převozu pěti obrazů do Prahy. „Tím, jak jsme odvezli některá plátna, vznikla v krumlovské expozici hluchá místa, takže je třeba ji trochu přeorganizovat,“ vysvětlil restaurátor Peter Stirber.

Několik obrazů bude odstěhováno ze zámecké kaple do sálu v prvním patře. Expozice na zámku se otevře 19. dubna a bude přístupná do 30. září. Poté bude 15 pláten odvezeno z Krumlova do Prahy. Velká výstava celého cyklu se ve Velké dvoraně Veletržního paláce uskuteční v prosinci 2011 pod názvem Slovanská epopej / Mýtus, dějiny, vize

Krumlov, nebo Praha? Místo pro epopej je stále nejisté

Krumlovští doufají, že po pražské výstavě se obrazy vrátí na Moravu. „Pakliže se Moravskému Krumlovu dřív než Praze podaří dát dohromady prostory tak, aby splňovaly požadavky památkářů, tak je možné, aby tam expozice nějaký čas byla,“ připustil Ondřej Pecha, předseda výboru pro památkovou péči Magistrátu hl. m. Prahy. Magistrátní výbor uvažuje o vystavení epopeje v jízdárně na Pohořelci, která patří pod Správu Pražského hradu.

O budoucnosti epopeje by měla jednat skupina, v níž mají mít své zástupce ministerstvo kultury, Jihomoravský kraj, Praha a Moravský Krumlov. Složení by mělo být známo v polovině dubna.

  • Zámek v Moravském Krumlově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2042/204115.jpg
  • Jihomoravský hejtman Michal Hašek (vlevo) a ministr kultury Jiří Besser (druhý zleva) před Slovanskou epopejí v krumlovském zámku zdroj: Kancelář Michala Haška http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2462/246111.jpg