Clarinet Factory třikrát jinak

Praha - České kvarteto Clarinet Factory zahraje v krátké době na třech zcela odlišných koncertech v Praze. Nejprve vystoupí 19. dubna v Chodovské tvrzi s akustickým programem Jazz in Classic-Classic in Jazz. Ve Švandově divadle 2. května nabídnou hosty Alana Vitouše a Janu Koubkovou. Na koncertu 8. května v Lucerna Music Baru pak společně zahrají několik skladeb s kapelou Blue Effect. Originální soubor Clarinet Factory působí na hudební scéně přes deset let.

Program Jazz in Classic-Classic in Jazz bude v Chodovské tvrzi věnován tvorbě autorů na pomezí žánrů, jakými byli George Gershwin, Miles Davis, Bohuslav Martinů, Dave Brubeck, Leonard Bernstein či Ervín Schulhoff. Pro Clarinet Factory je tento koncert návratem k začátkům jejich koncertování. „Gershwin nebo Martinů jsou pro nás velkými vzory, jak vůbec komunikaci mezi žánry uchopit,“ konstatovali členové souboru, který svou tvorbou stírá hranice jazzu, crossoveru, etnických inspirací, minimalismu a elektroniky.

Jindřich Pavliš, člen kvarteta

„Nechceme být jen interprety a klarinetisty. Dříve jsme hráli na klarinety a aranžovali, teď víc improvizujeme, komponujeme, hrajeme i na jiné nástroje a zpíváme. Chceme být souborem, který má co sdělit. Ne muzeem!“

Po lednovém startu pravidelného vystupování ve Švandově divadle na začátku května kvarteto nabídne vystoupení s perkusistou Alanem Vitoušem a zpěvačkou Janou Koubkovou, s níž Clarinet Factory v minulosti natočili album Tenerife Blues a absolvovali koncertní turné. „Jana nás donutila odhodit noty a ukázala nám bezbřehé možnosti improvizace a hudební fantazie,“ podotkl člen kvarteta Jindřich Pavliš.

Dalším z jarních hudebních překvapení bude spojení Clarinet Factory a rockové kapely Blue Effect. Její kytarista Radim Hladík přizval soubor do pražského Lucerna Music Baru na koncertní křest DVD skupiny Blue Effect. Clarinet Factory působí na hudební scéně přes deset let. Soubor trvale spolupracuje například se zpěvačkou Lenkou Dusilovou, společně s jazzovou skladatelkou a klavíristkou Beatou Hlavenkovou zaujali s projektem Eternal Seekers.