Spielberg dokončuje film o koni ve válce

Londýn - Americký režisér Steven Spielberg dokončuje film War Horse (Kůň ve válce) podle stejnojmenné divadelní hry, která je v Londýně jedním z největších hitů posledních let. „Myslím, že Steven nalezl příběh, který ho nadchl a oslovil,“ řekl v Londýně novinářům anglický herec Tom Hiddleston, jenž hraje ve filmu jednu z hlavních rolí. Snímek, který Spielberg natočil celý v Británii, půjde do kin koncem prosince.

„Hraju kapitána britské jízdního pluku, který v létě 1914 na farmě v Devonu koupí koně Joeyho a jede s ním do války,“ uvedl třicetiletý Hiddleston, který na sebe upozornil především divadelními rolemi, ale hraje také v poslední době ve filmech Thor nebo Midnight in Paris od Woodyho Allena či v detektivním seriálu Wallander.

Kůň Joey pak za války mění majitele - po anglickém kapitánovi ho má německý voják a posléze starý Francouz se svou vnučkou. „Je to příběh o odvaze, vytrvalosti, statečnosti a citlivosti,“ upozornil Hiddleston.

Sázka na kartu velkofilmu

Spielberg podle něj viděl v Londýně divadelní představení War Horse a četl i knížku pro děti Michaela Morpurga z roku 1982, podle níž pak napsal Nick Stafford divadelní hru. Známí scenáristé Richard Curtis a Lee Hall také napsali filmový scénář podle hry, kterou v Londýně viděl od premiéry v roce 2007 přes milion diváků, včetně britské královny.

Kouzlo divadelního představení je ale především v dokonalých loutkách v životní velikosti, které hrají koně. „Je to magie divadla. Diváci během tří minut naprosto přistoupí na to, že jsou na scéně koně,“ podotkl Hiddleston. Podle něj Spielberg vsadil spíš na kartu velkofilmu. „Steven to dělal naplno, chtěl to celé rozšířit a zvětšit. Jen já jsem vedl útok kavalérie s dvěma stovkami koní. Natáčely to dvě kamery na jeřábech, které vezly džípy,“ líčil natáčení herec.

War Horse není remake vojína Ryana

Kromě toho, že má rád koně ve filmech, Spielberg také podle Hiddlestona našel ve War Horse ten správný příběh o první světové válce. „Vždy chtěl natočit film o první světové válce a věděl, že nechce udělat remake vojína Ryana. Chtěl něco romantičtějšího, melancholičtějšího, film, kde je více nevinnosti. Snažil se také, aby na to mohly jít i děti. Nevyhýbá se smrti nebo hrůzám války, ale nebude to tak naturalistické jako v Ryanovi,“ tvrdí Hiddleston.

Podle něj je čtyřiašedesátiletý Spielberg při natáčení stále nadšený jako dítě. „Je to mistr. Neviděl jsem, že by někdo uměl vyprávět příběh jako on. Nikdy nenatočí scénu jen proto, že je zajímavá nebo nějak příjemná. Vždy uvažuje o příběhu, o tom, jak to zapadá do sebe,“ dodal.  

  • Tom Hiddleston v krimiseriálu Wallander zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246762.jpg
  • Steven Spielberg při natáčení filmu Zachraňte vojína Ryana zdroj: DreamWorks Studios http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246765.jpg