Na Zlatou palmu má šanci 19 snímků

Paříž - O hlavní cenu, Zlatou palmu, letošního filmového festivalu v Cannes se bude ucházet 19 celovečerních snímků. Nominace na 64. ročník festivalu dnes v Paříži oznámili jeho pořadatelé. O vítězi rozhodne porota, které předsedá americká hvězda Robert de Niro. Festival se koná od 11. do 22. května. Zahájí ho nejnovější počin amerického režiséra Woodyho Allena komedie Midnight in Paris (Půlnoc v Paříži), v níž dostala malou roli i první dáma Francie Carla Bruniová-Sarkozyová. Snímek však přes údajné naléhání pořadatelů Allen nenechal zařadit do soutěže.

Oficiální výběr festivalových soutěžních filmů zahrnuje například nejnovější filmy Španěla Pedra Almodóvara (drama La Piel que habito), Itala Nanniho Morettiho (drama Habemus Papam), Dána Larsa Von Triera (thriller Melancholia) a Belgičanů Jeana-Pierra a Luka Dardennových (Le Gamin au vélo).

Do druhé nejvýznamnější sekce festivalu nazvané Un certain regard (Jistý pohled) bylo nominováno také 19 filmů. V sekci se tradičně promítají filmy vyznačující se originalitou a estetickou stránkou. Cenu, kterou udělí porota vedená bosenským režisérem Emirem Kusturicou, dostávají málo známí filmaři. Nominaci získal například rumunský režisér Catalin Mitulescu s filmem Loverboy.

Kromě 38 soutěžních snímků v hlavní a vedlejší sekci pořadatelé vybrali pro pomítání na festivalu ještě devět snímků, například další příběh piráta ztvárněného Johnnym Deppem, který se jmenuje Piráti z Karibiku 4 - Na vlnách podivína a má se začít promítat v Česku a na Slovensku 19. května, tedy v době festivalu. K sestavení tří seznamů pořadatelé vybírali z 1 715 kandidujících filmů.

Čestnou palmu pro významného režiséra světové kinematografie obdrží letos italský tvůrce Bernardo Bertolucci. Pořadatelé také oznámili, že 17. května bude uspořádán večer na počest Jeana-Paula Belmonda, kterého se tento osmasedmdesátiletý francouzský herec osobně zúčastní.

John Depp a Geoffrey Rush ve čtvrtém pokračování Pirátů z Karibiku
Zdroj: Falcon/Disney Enterprises / Peter Montain
Vydáno pod