Kupka by měl spočinout v ČR

Hradec Králové - Královéhradecký kraj chce prosadit převoz ostatků významného českého malíře a průkopníka abstraktního umění Františka Kupky z Paříže na pražský Slavín. Převoz ostatků rodáka z Opočna na Rychnovsku by se mohl uskutečnit v příštím roce. Hradecký kraj již pro záměr získal podporu některých osobností, například ministra kultury Jiřího Bessera či sběratelky umění Medy Mládkové.

„Převoz ostatků by byl dalším z kroků, jak přiblížit Kupku občanům hradeckého kraje i celé České republiky,“ říká hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc. Podle něj se jedná o velmi smělý záměr, protože Francouzi jej považují za svého malíře a svého velkého umělce.

„Já myslím, že to je velmi šťastný nápad, protože on byl velký Čechoslovák,“ prohlásila sběratelka umění Meda Mládková. “František Kupka je taková osobnost, kterou si každý rád přivlastňuje, a tudíž ve Francii panuje názor, že Kupka je zaručeně pouze Francouz," upozornila již dříve Olga Poivre d´Arvor z Francouzského institutu v Praze.

Reportáž Pavla Štrunc a Přemysl Šrámek (zdroj: ČT24)

Hejtman připustil, že nyní bude následovat mnoho dalších jednání, například v květnu pojede hejtman do Paříže, v červnu by o převozu měli jednat ministři kultury obou zemí. Jednat se bude také o podobě umístění ostatků na pražském Slavíně, které by měla řešit skupina na ministerstvu kultury.

František Kupka

odborníci ho označují za prvního abstraktního malíře. Narodil se 23. září 1871 v Opočně, zemřel v Puteaux u Paříže 24. června 1957. Jeho díla jsou součástí světových sbírek a mezi sběrateli jsou velmi ceněná. Například Kupkův obraz Élévation (Výšky) IV drží tuzemský aukční rekord - v roce 2007 se prodal za 22,1 milionu korun.

Vydáno pod