Popelka z Monte Carla

Praha – Popelka, známý baletní titul s hudbou Sergeje Prokofjeva není na repertoáru baletu Národního divadla žádným nováčkem, poprvé se ale objevuje ve verzi francouzského choreografa a režiséra Jeana-Christopha Maillota. Představení vytvořil před dvanácti lety pro slavný soubor Les Ballets de Monte Carlo, jehož je dlouholetým šéfem. V Maillotově pojetí nechybí pohádkově kouzelná poetika, přirozená lidská emoce radosti, smutku, lásky i nelásky, ale také nadhled a humor.

Maillot se vyznačuje osobitým stylem založeným především na výtvarném pojetí svých baletů. Prokofjevův balet se v jeho choreografii proměnil nejen v baletní, ale i kostýmovou podívanou. Až na Popelku v prostých šatech jsou ostatní postavy oblečeny do extravagantních kostýmů jako z módní dílny od Gaultiera. „Scéna i kostýmy, to všechno dodává takový francouzský šarm,“ domnívá se první sólista baletu ND Alexander Katsapov, který s Viktorem Konvalinkou alternuje v roli prince.

Prokofjevův balet je jednou z nejznámějších adaptací populární pohádky Charlese Perraulta. Popelka v choerografii a režii Jeana-Christopha Maillota je ale trochu jiná, než ji diváci znají. Hlavní je motiv Popelčiny zemřelé matky, která se promění ve vílu. „Popelka není jenom pohádková bytost, ale je i člověk s city nenávisti, a proto nás baví sledovat její příběh,“ dodává Katsapov.

Sám Maillot ke svému pojetí před časem v britském tisku uvedl: „Musím říct, že jsem byl okouzlen Prokofjevovou partiturou, avšak také tím, že příběh byl tak hloupoučký, tak jednoduchý. Zajímalo mě, jak je možno dát dramatický náboj ději, který je obecně prezentován jako průhledný, nekomplikovaný a vlastně nezajímavý. Účelem bylo nenarušit úplně linii příběhu, a přitom změnit úhel pohledu.“

Francouzský choreograf se zkoušek v Národním divadle nemohl ze zdravotních důvodů zúčastnit. Zastoupily ho jeho manželka, primabalerína Bernice Coppieters a asistentka Giovanna Lorenzoni. Obě jsou dlouholetými členkami souboru Les Ballets de Monte Carlo, Coppetieters tančí ve francouzské Popelce už dvanáct let. 

V premiéře uvádí Národní divadlo Popelku dnes večer. Duben je na pražských scénách ve znamení návratu dvou baletů, které patří mezi nejoblíbenější. Kromě Popelky uvedla nedávno Státní opera v premiéře i romantickou Giselle.

Obsazení: Popelka (Adéla Pollertová / Jade Clayton), Princ (Alexander Katsapov / Viktor Konvalinka), Matka/Víla (Zuzana Šimáková / Aya Watanabe), Macecha (Michaela Wenzelová / Tereza Podařilová), Sestra (Pavla Hrubešová / Edita Raušerová / Klára Jelínková / Ivanna Illyenko), Otec (Michal Štípa / Jiří Kodyabe).

  • Jade Clayton jako Popelka autor: Diana Zehetner, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247051.jpg
  • Popelka autor: Pavel Hejný, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247053.jpg
  • Popelka autor: Pavel Hejný, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247040.jpg
  • Popelka autor: Pavel Hejný, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247041.jpg
Vydáno pod