Premiéře Popelky aplaudovalo vyprodané hlediště

Praha - Baletní soubor Národního divadla (ND) dnes úspěšně uvedl českou premiéru klasického baletu Popelka v netradiční verzi francouzského choreografa a režiséra Jeana-Christopha Maillota. Protagonisté slavné pohádky, kterou pro baletní scény zhudebnil ruský skladatel Sergej Prokofjev, si od téměř vyprodaného hlediště vysloužili několikaminutové ovace. Zejména pak představitelé hlavních rolí Adéla Pollertová a Alexandre Katsapov.

Popelka se premiéry na prknech historické budovy ND dočkala už pošesté. Tentokrát ale ve zcela novém, moderním kabátě. „Jde o šarmantní verzi vynikajícího choreografa a režiséra Jeana-Christopha Maillota, dlouholetého šéfa slavného souboru Balet Monte Carlo, pro který bylo toto představení před 12 lety vytvořeno,“ uvedl k novince umělecký šéf baletu ND Petr Zuska.

Sám Sergej Prokofjev prohlásil, že „Popelka není jen pohádková postava, ale rovněž živá bytost, která cítí a žije“. Režisér Maillot tak Popelku představuje nejen jako utlačovanou dívku, čistou a zádumčivou, ale také jako zamilovanou a šťastnou bytost.

Důležitou složkou v jeho pojetí klasického baletu je i dynamické osvětlení a extravagantní kostýmy. „Jejich autorem je Jerome Kaplan, ale na první pohled vypadají, jako by byly z dílny návrháře Jeana-Paula Gaultiera,“ řekla mluvčí baletu Helena Bartlová. Vizuální zážitek umocňuje i hudební doprovod v podání orchestru Národního divadla pod taktovkou Davida Švece. „Tato mimořádná podívaná není určena jen dětem, ale díky jedinečné fantazii tvůrců může zaujmout i dospělé. Hlavně svým humorem a svěžestí,“ doplnila Bartlová.

S. Prokofjev / Popelka: Zuzana Šimáková (Matka/Víla)
Zdroj: Pavel Hejný/Národní divadlo