Hledá se největší škůdce české knihy

Praha - Čeští knihkupci a nakladatelé hledají největšího škůdce české knihy za poslední rok. Vyhlásili novou anketu s názvem Poleno pátera Koniáše. Své nominace mohou lidé posílat písemně či e-mailem na adresu Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN), a to do 5. května. Vyhlášení vítěze ceny se uskuteční 12. května na veletrhu Svět knihy. Knihkupci a nakladatelé o tom informovali na svém webu.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů je ostrým kritikem zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH) pro knihy a tiskoviny. Organizuje petici na obranu knih. Do dnešního dne ji podepsalo více než 145 tisíc lidí. Vláda původně plánovala sjednocení DPH na 20 procentech, proti tomu se vzedmula vlna nesouhlasu různých profesních skupin. Koalice se nakonec dohodla, že od roku 2012 se zvýší spodní sazba DPH z deseti na 14 procent a v roce 2013 se obě sazby - spodní a horní - sjednotí na 17,5 procenta.

Páter Koniáš

byl katolický kněz v 18. století, v době rekatolizace českých zemí. Známý je tím, že zabavoval knihy, které považoval za závadné. Mnoho z nich bylo spáleno. Dodnes ho mnozí chápou jako ničitele knih a kultury.

Politici zdůvodňují změnu nutností financovat důchodovou reformu. „Autoři tohoto modelu nijak nevzali v potaz argumenty týkající se vážných důsledků jakéhokoli dalšího zvýšení DPH na knihy a tiskoviny. Nadále hrozí zásadní omezení produkce českých knih, zejména učebnic a knih odborných,“ uvádějí knihkupci a nakladatelé. Toto řešení podle nich znamená „pomalou smrt“ knih. Ve většině zemí EU je DPH u knih pod deseti procenty. Vyšší sazbu uplatňuje pouze Dánsko a Bulharsko. Naopak nulové DPH na knihy mají ve Velké Británii a Irsku, mimo EU je to v Norsku a Chorvatsku.

Vydáno pod