Recenze: Návrat do divočiny – orangutánci a slůňata vás dostanou

Chcete vzít dítka do kina nejen pro zábavu, ale také trochu pro poučení? Potom je dokument Návrat do divočiny 3D pro vás jako stvořený. Nasaďte si 3D brýle, v klidu se uvelebte v kinosále a nechte se přenést do deštného pralesa na Borneu a do divokých savan v Keni. Úžasně natočený film ukazuje, jak se ve cvičném pralese dospívající orangutani učí postavit si hnízdo v korunách stromů, z čeho se vyrábí sunar pro slony a jak sloní mládež hraje fotbal se třemi míči. Budete se smát, přírodní scenérie vám budou brát dech a dítkům můžete na příkladu ukázat, že i příroda potřebuje pomocnou ruku. Že prostě občas to bez lidí nejde.

Husté a vlhké pralesy na Borneu a vyprahlá savana v Keni mají jedno společné. Žijí tam lidé, kteří v divoké přírodě zachraňují osiřelá mláďata, starají se o ně a potom je vypouštějí zpátky do divočiny. Přírodní dokument plný vtipných scének se slůňaty či s malými orangutany je i neuvěřitelným příběhem dvou žen, které celý svůj život zasvětily záchraně ohrožených zvířat. Primátoložka Biruté Mary Galdikas založila dětský domov pro opuštěné orangutany v pralese na Borneu, zatímco Daphne M. Sheldrick založila v keňské savaně sloní školu.  

Nell Minow, Chicago Sun Times

„Návrat do divočiny 3D je vším, čím má rodinný film být: dojemný, vtipný a inspirující. Zvířecí mláďata jsou neodolatelná, přírodní scenérie jsou dechberoucí a odhodlání obou lidských hrdinek vyvolává hluboké pohnutí.“

Na Borneu i v Keni zachytil režisér David Lickley unikátní záběry plné emotivních momentů. Film zblízka sleduje dojemné dobrodružství, které se odehrává v přírodních dětských domovech pro malé orangutany a slony. Mláďata zde překonávají nedůvěru k lidem, od nichž se pak nechávají krmit a navazují s nimi tak úzké vztahy, že například malí orangutánci spí u svých ošetřovatelek v posteli. Lidé tak nahrazují těmto sirotkům jejich rodiče, kteří mnohdy zemřeli právě rukou člověka. 

Není to jen o sledování krásné přírody a dovádění milých mláďat, je to i o starostech kolem těchto malých sirotků. Například jak dlouho trval vývoj speciálního mléka pro slůňata, které jim pomáhá přežít bez matky. Nebo jak těžké je pro dospívající slony naučit se žít se stádem, kvůli čemuž mimo jiné vznikl i domov slonů na půli cesty. Orangutánci zase mají cvičné pralesy, kde se učí postarat se o sebe v divoké přírodě. Už jako malí jsou divocí a na rozdíl od malých dětí se musí právě v té své divokosti podporovat, protože jinak by později nepřežili. 

Film je ukázkou toho, jak uklidňující a nádherné je žít v souladu s přírodou. Divák na plátně vidí, že zachránit mláďata nemůžeme jen tak, že se v co největší míře snažíme zabezpečit jim život takový, jaký by žili ve svém přirozeném prostředí. A když přijde čas se rozloučit, opouštějí pak zvířata svá bezpečná útočiště a vrací se do divoké přírody, kam bezpochyby patří. Nejsou to žádní domácí mazlíčci, jsou to přece jen divoká zvířata. 

Návrat do divočiny 3D (Born to Be Wild): USA (2011); 40 minut; IMAX, dokumentární. Režie: David Lickley; hrají: Biruté Galdikas, Daphne Sheldrick and Morgan Freeman.

  • Orangutan z filmu Návrat do divočiny 3D zdroj: www.fdb.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247417.jpg
  • Orangutan z filmu Návrat do divočiny 3D zdroj: www.fdb.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247413.jpg
  • Slůně z filmu Návrat do divočiny 3D zdroj: www.fdb.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2475/247415.jpg