Letní Letnou rozpohybuje Cirkus Cirkör

Praha - Švédský Cirkus Cirkör je první oznámenou hvězdou 8. ročníku festivalu Letní Letná, který se koná od 21. srpna do 4. září v Praze. Nejslavnější skandinávský soubor nového cirkusu přiveze do parku mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou na Letné své nejnovější představení Wear it like a crown (Nos to jako korunu). Za pořádající Společnost Gaspard o tom informoval Jiří Sedlák. „Šest špičkových herců a artistů na otáčejícím se jevišti zavede diváky do světa iluzí a fantazie, kde není nic nemožné,“ popsal vystoupení ředitel festivalu Jiří Turek.

Diváci se tak mohou těšit na akrobacii, stínohru, mistrovské házení noži nebo žonglování vším možným včetně běžících motorových pil a pingpongových míčků. Wear it like a crown je poslední částí trilogie, ve které soubor Cirkus Cirkör zkoumá tělo a tělesnost. První díl nazvaný 99% unknown zavedl diváky na cestu dovnitř těla mezi buňky a neurony. Inside out se zabývá srdcem a Wear it like a crown hledá rovnováhu ve střetu levé a pravé mozkové hemisféry.

„Zajímám se o vnitřní řád, který je nekontrolovaný a chaotický. Naše společnost, od dětství po profesionální život, je strukturována podle logiky a systému levé poloviny mozku. Vidím to jako sociální problém,“ podotkla režisérka a zakladatelka souboru Tilde Björforsová. Hudbu složila Rebekka Karijordová, která je autorkou hudby pro více než 15 filmů, inscenací a tanečních představení po celé Evropě.

Cirkus Cirkör uvede představení celkem dvanáctkrát v termínech od 22. do 26. srpna a 29. srpna až 4. září, vždy od 19:00. Magnetem loňského ročníku festivalu byl francouzský soubor Atelier Lefeuvre & André s představením Bricolage Erotique.