Epopej jako koza, která zůstala celá

Moravský Krumlov – Větší část Slovanské epopeje je ode dneška znovu zpřístupněna veřejnosti na zámku v Moravském Krumlově. Pět z dvaceti pláten v celku chybí, protože se restaurují v Praze. Úplný smír kolem díla je přitom pořád v nedohlednu, Praha chce na podzim do metropole odstěhovat i zbylých 15 obrazů. Sezona v zámku v Moravském Krumlově měla začít až 1. května, galerie se ale rozhodla kvůli zájmu lidí otevřít dřív. Slovanskou epopej čekalo minulý týden další stěhování – ke spokojenosti místních ale jen o pár metrů, z kaple do Rytířského sálu.

„Očekává se mimořádný zájem o vystavená plátna, což je způsobeno nejistotou, jak dlouho bude epopej v Krumlově. Plátna, která jsou nyní vystavena, se na podzim odvezou do Prahy na dvouletou výstavu ve Veletržním paláci a zatím není jisté, jestli se do Krumlova někdy vrátí. Místní radnice se nevzdává a jedná se zahraničními investory o možnosti prodeje zámku a jeho přestavbě, zároveň usiluje o dotace z ministerstva kultury. Zatím ovšem nejsou žádné výstupy těchto snah, které by přesvědčily Prahu o dlouhodobé zápůjčce,“ informovala z Moravského Krumlova redaktorka ČT24 Hedvika Dědková.

Pět zrestaurovaných pláten je od minulého týdne k vidění ve Veletržním paláci. Jak to bude s epopejí dál, zatím není jasné. Praha chce na podzim zbylá plátna z Krumlova převézt a vystavovat kompletní dílo. Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina uvedl, že podle nejnovějších informací se s vystavením epopeje v Praze počítá do jara příštího roku. Hlavní město ale pro epopej nemá odpovídající prostory, které si Mucha pro vystavování obrazů podmínil v závěti. Dílo by se tak mohlo v budoucnu vrátit opět do Krumlova.

Krumlovu by měl pomoci francouzský investor

„Pakliže se podaří Moravskému Krumlovu dát podmínky do pořádku tak, aby odpovídaly požadavkům památkářů, je možné, že by tam ta expozice nějaký čas byla,“ připustil předseda výboru pro památkovou péči Magistrátu hl. m. Prahy Ondřej Pecha.

Krumlovská radnice dnes zaslala vedení Prahy návrh smlouvy o smlouvě budoucí na opětovné zapůjčení díla. „Rozhodně tedy nehovoříme o tom, že by současná sezona měla být pro epopej v Krumlově poslední. Naopak počítáme s tím, že ji v roce 2014 umístíme do kvalitnějších a podstatně rozšířených výstavních prostor,“ uvedl krumlovský starosta Tomáš Třetina. Libreto nové expozice, do níž budou zahrnuta i další výtvarná díla, je už hotovo.

Smlouvu o smlouvě budoucí na zápůjčku díla potřebuje město pro další jednání související s poskytnutím státních dotací na obnovu zámku. V nejbližších dnech bude vedení radnice jednat s slovenskou společností Incheba, vlastníkem objektu, o budoucnosti památky. Ve hře je zatím zápůjčka, pronájem nebo i prodej zámku městu.

Loňská výstavní sezona byla pro epopej, která je v Moravském Krumlově umístěna přes půl století, nejúspěšnější. Na díla se přišlo podívat 60 tisíc osob. V roce 2009 to bylo 35 tisíc a rok před tím 24 tisíc turistů. Nárůst zájmu veřejnosti o dílo je odrazem sporů o to, zda zůstane vystaveno na Moravě.

Moravský Krumlov již má i řešení, jak zámek opravit. Objevil se totiž investor, jimž je francouzská společnost Compagnie des Chateaux d'Europe Centrale. Ta chce vybudovat síť zámeckých hotelů ve střední Evropě, přičemž se zámkem v Moravském Krumlově má vážné úmysly. Jedinou podmínkou firmy pro investici do tohoto objektu je, aby v ní byla expozice s epopejí zachována.

Své plány má i Praha. Magistrátní výbor pro památkovou péči chce ale od kurátorů během několika měsíců zjistit, jestli by nebylo možné epopej vystavovat v Jízdárně Pražského hradu na Pohořelci. Budova, která by nabídla 2 000 metrů čtverečních výstavní plochy, patří Správě Pražského hradu a dosud ji využívá jako skladiště.