46. ročník MFFKV se představuje

Praha - Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, jehož 46. ročník se koná od 1. do 9. července, představil novinky i základní organizaci. Pro zájemce je asi nejdůležitější zprávou, že cena vstupenek zůstává stejná jako v minulém roce. „Takzvaný Festival Pass získají zájemci opět po tisícikoruně na celou dobu konání přehlídky, studenti zaplatí 700 korun,“ řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze jeho výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Podrobný program festivalu bude zveřejněn na druhé tiskové konferenci v polovině měsíce června. Prezident festivalu Jiří Bartoška informoval, že se letošní rozpočet festivalu nemění a činí 135 milionů korun. „Z toho stát přispívá 30 miliony, Karlovy Vary osmi miliony a kraj třemi miliony korun. Jde o účelové dotace v celkové výši 41 milionů korun. Zbytek nám poskytují naši partneři,“ upřesnil.

Novinky 46. ročníku MFFKV

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Po letech chátrání Letního kina se novému vedení města Karlovy Vary podařilo zahájit proces zprovoznění tohoto prostoru. Festival v současné době jedná s vedením města o jeho začlenění do dramaturgie doprovodných akcí a možnostech festivalových projekcí. Karlovarský starosta Petr Kulhánek označil tuto spolupráci za nadstandardní. Prezident festivalu Jiří Bartoška by rád pod širým nebem uvedl třeba s dvouhodinovým zpožděním zahajovací a závěrečný snímek přehlídky, na jejichž projekce se běžní diváci nedostanou.

V rámci postupných úprav promítacích prostor realizuje hotel Thermal ve spolupráci s festivalem výměnu sedadel v Malém sále. Diváci by tu měli mít stejný komfort, jaký mají ve Velkém sále.

Magic Mirrors

Při příležitosti 46. ročníku MFF bude poprvé do Karlových Varů přivezen Magic Mirrors - dřevěný sametový sál, který je replikou francouzského secesního stanu původem z roku 1900. V současnosti je součástí prestižních evropských akcí například na Berlinale či v Clermont Ferrand. Prostor bude otevřen na nábřeží Jana Palacha všem zájemcům jako klidná zóna určená pro diskuse, obědy, večeře i večerní zábavu.

Charita

Jedna z tematických retrospektiv bude věnována pozoruhodným snímkům mladých řeckých filmařů, které v posledních pěti letech zaznamenali úspěch na mnoha festivalech. Jako každoročně dá karlovarský festival prostor k prezentaci neziskovým organizacím. Letos se oficiálními partnery staly nadace Pomozte dětem, Nadace Taťány Kuchařové - Krása pomoci a Amnesty International ČR. To nejlepší z domácí hudební scény představí skupina ČEZ na jednodenním hudebním festivalu Energy Fest, na který budou mít akreditovaní diváci vstup zdarma.

  • Letní kino v Karlových Varech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1537/153615.jpg
  • Hotel Thermal v Karlových Varech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/951/95014.jpg