Sólovou desku představí Irglová nejprve Česku

Praha – První sólové album Markéty Irglové uslyší nejdříve čeští posluchači. Skladby z desky nazvané Anar představí zpěvačka a hudebnice, která se proslavila projekty s irským muzikantem Glenem Hansardem včetně oscarové písně Once ze stejnojmenného filmu, na osmi koncertech v Čechách a na Moravě. Album vzniklo po skončení douapůlletého turné s jejich projektem Swell Season. Koncerty jsou plánovány na polovinu května, Anar vyjde v srpnu u amerického labelu Anti.

"Není to samozřejmě náhoda, že si Markéta vybrala právě Českou republiku, a ne Spojené státy, ve kterých v současné době žije a kde se jejímu projektu Swell Season s Glenem Hansardem tolik daří. Markéta se vrátí na místa, kde svou hudební kariéru začínala a kde se jí s Glenem ještě před oscarovým úspěchem dostávalo vřelého přijetí," vysvětlil Marek Irgl, Markétin otec a zároveň i spolupořadatel koncertů.

Na turné v Česku Irglovou doprovodí tři hudebníci, kteří se na nahrávání alba podíleli - Aida Shahghasemi, virtuozka hry na perský buben daf, basák Tim Iseler a kytarista Simon Good. Album obsahuje dvanáct písní, z toho deset autorských. „Žánrově se Markétiny písničky pohybují v oblasti harmonického folku s dominantním zvukem akustické kytary a piana, tak jak je známe z jejich autorských písní na třech albech, natočených společně s Glenem Hansardem,“ prozradil Marek Irgl.

Turné začne 9. května v Brně a pokračuje přes Olomouc, Valašské Meziříčí, České Budějovice, Milevsko a Trutnov do Prahy, kde ho 15. a 16. května zakončí dva koncerty.