Párty na kolečkách i na webu ČT24

Rytmický nářez, který nedovolí nikomu zůstat v klidu, přichystala letošní Párty na kolečkách, která v pátek večer rozhýbala pražské divadlo Archa. O celovečerní show kapely The Tap Tap a jejích hostů nepřišli ani ti, kteří na benefiční koncert přijít nemohli, protože web ČT24 akci vysílal v přímém přenosu (na našich stránkách a v TV kvalitě v archivu iVysílání je také k dispozici záznam). Hudební skupina složená z handicapovaných mladých lidí spolupracuje s řadou muzikantů, z nichž mnozí v Arše vystoupili. Jedním z nich byl i Xindl X, který pro The Tap Tap napsal píseň Ředitel autobusu. Premiéra klipu k této skladbě byla součástí koncertu.

Ředitel autobusu je humornou písní o vážných věcech – o problémech handicapovaných lidí při cestování městskou hromadnou dopravou. Námětem se stal příběh bubeníka kapely Marka Valenty, kterého řidiči často nechtějí pouštět do autobusů s jeho malým kolem, přestože ho používá jako kompenzační pomůcku. Dopravní podnik hlavního města Prahy plánuje klip umístit na intranet a využívat při vzdělávání svých zaměstnanců.

V rolích neochotných řidičů, kterým se nepodařilo splnit si své životní sny, se v klipu představí Dan Bárta, Vojtěch Dyk a Xindl X. Poslední dva jmenovaní také vystoupili jako hosté na letošní Párty na kolečkách. S kapelou si zazpíval i Kamil Střihavka, jazzový kytarista a skladatel Luboš Andršt, herec a zpěvák Jiří Ornest, DJ Baltazar a Soubor bicích nástrojů konzervatoře v Teplicích. Na piano kapelu v několika skladbách doprovodil mladý nevidomý pianista Petr Hudec. S The Tap Tap vystupoval už na koncertě v opeře, který si uskuteční i letos, a to 5. prosince.

Párty na kolečkách 2011 (zdroj: ČT24)

Devátou Párty na kolečkách provázela Iva Pazderková, snad nejznámější blondýna v Česku, a speaker kapely Ladislav Angelovič. Program koncertu tvořily zejména písně nového alba The Tap Tap, které nese stejný název jako benefiční koncert.

Výtěžek z benefiční akce bude využit na nákup vybavení vzdělávacího centra STUDEO. Toto centrum nabízí převážně handicapovaným lidem mimoškolní vzdělávání s cílem lepšího uplatnění na trhu práce.

Kapelu The Tap Tap…

… v roce 1998 založil a dodnes vede Šimon Ornest. V souboru hrají převážně handicapovaní studenti Jedličkova ústavu. Skupina spolupracuje se známými umělci, například s Danem Bártou, Davidem Kollerem, Matějem Ruppertem, Vojtou Dykem, Xindlem X či Tomášem Hanákem. The Tap Tap vydala alba Hopšidyridy (2006), které nahrála s ukrajinskou kapelou Huculyk, a Párty na kolečkách (2010). Záznamy z benefičních koncertů najdete na následujících odkazech: Párty na kolečkách 2009, Párty na kolečkách 2010.

  • Xindl X a Marek Valenta autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2157/215622.jpg
  • The Tap Tap zdroj: The Tap Tap http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152975.jpg