Hrady a zámky nezavírají, slaví Velikonoce

Praha – Velikonoce si mohou zájemci zpestřit návštěvou některého z hradů, zámků a dalších památek ve správě Národního památkového ústavu. Mnohé z nich obohatily prohlídkové trasy o sváteční program, ať už spojený s jarem, nebo velikonočními tradicemi. Od zdobení vajíček přes ukázky zvyků ve šlechtickém prostředí až po výstavy květin. Mnohé památky ve správě NPÚ budou otevřeny přes víkend i v pondělí, kdy bývá pro návštěvníky jinak zavřeno.

Například zámek Lemberk v Libereckém kraji připravil na všechny tři dny Odemykání bran. Prohlídky budou vedeny po stejné trase, po níž již roku 1882 provázel vrátný hraběte Eduarda Clam-Gallase. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout rytířský sál, pijárnu, sál bajek, zámeckou kapli, komnatu paní Zdislavy a hlásnici.

Skanzen Veselý kopec v Pardubickém kraji láká návštěvníky na program spojený s Velikonocemi. Lidé se budou moci podívat, jak se pletou pomlázky, zdobí kraslice nebo tvaruje velikonoční pečivo, hotové výrobky budou také vystaveny v roubenkách. Zároveň odjedou i poučenější o tom, proč se na Zelený čtvrtek pekly jidáše nebo co se jedlo před sto lety na Boží hod velikonoční.

Některé ze zámků doslova zaplaví květiny. Na Velkém Březně pořádají Hraběcí jarosnění, první květinovou výstavu v rámci projektu Zámek v květech. Květinová aranžmá ozdobí i jihomoravské Lysice, a to až do 30. dubna. Tulipománii v Buchlovicích doprovodí na Velikonoční pondělí kulturní program s cimbálovou muzikou a jarmarkem na zámeckém nádvoří.

Velikonoční veselice s kuřetem na zámku Mníšek pod Brdy podpoří už po desáté sbírkový projekt Pomozte dětem. Sbírce se bude po celé pondělí věnovat i Česká televize, která také ve 20:00 na prvním programu odvysílá v přímém přenosu charitativní večer Letem světem s kuřetem.

Další vybrané akce na zámcích, hradech a v památkách NPÚ:

  • Zámek Konopiště:Velikonoční výstava v prostorách zámku (18.–26. 4.)
  • Zámek Benešov nad Ploučnicí: Velikonoční zámek – velikonoční výzdoba zámku, kostýmovaní průvodci, velikonoční zvyky apod. (20. 4. – 1. 5.)
  • Zámek Krásný Dvůr: Oživené velikonoční prohlídky (23.–24. 4.)
  • Zámek Jindřichův Hradec: Splašená vejce – velikonoční instalace na prohlídkové trase (23. 4. – 1. 5.)
  • Hrad Nové Hrady: Velikonoce u pana správce. Speciální prohlídka bytu správce s velikonoční výzdobou. Návštěvníci se dozvědí o pestrých velikonočních zvycích. (23.–25. 4.)
  • Zámek Jánský Vrch:Velikonoce na zámku - velikonočně vyzdobený zámek s kulturním programem a jarmarkem. (23.–25. 4.)
  • Hrad Buchlov: Velikonoce na Buchlově – tradiční malovaní kraslic, výstavy, jarmark (23.–25. 4.)
  • Zámek Milotice: Velikonoční zastavení na zámku – slavnostně vyzdobené interiéry představí svátky jara tak, jak tomu bylo u posledních majitelů, výstava věnovaná Velikonocím (23.–25. 4.)
  • Hrad Pernštejn: Velikonoce na sýpce – prodejní výstava velikonočního zboží (23.–25. 4.)
  • Zámek Jaroměřice nad Rokytnou: Oslava Velikonoc – ukázky zdobení vajíček, prodej kraslic, tematická výstava s jarními květinovými aranžmá. (22.–25. 4.)
  • Zámek Raduň: Velikonoce na zámku, spojené s prezentací historického velikonočního zvykosloví a tradic ve šlechtickém prostředí. (23. 4. – 1. 5.)
  • Zámek Hradec nad Moravicí: Velikonoce na zámku (2.–30. 4.)
  • Zámek Žleby: Velikonoce na zámku aneb Kterak svátky jara prožívala rodina knížepána i ostatní obyvatelé zámku i podzámčí. (23.–25. 4.)