Národní muzeum se zavírá: zbývá 77 dní

Praha – V historické budově Národního muzea v Praze dnes začne odpočítávání 77 dní do 7. července, kdy se dominanta horní části Václavského náměstí kvůli rekonstrukci na pět let uzavře veřejnosti. Z budovy dnes pod dohledem policie odvezou poslední ze vzácných předmětů ze sbírek muzea včetně slavné keltské hlavy z Mšeckých Žehrovic. Rekonstrukce by měla mimo jiné změnit přístup k hlavnímu vchodu, protože po plánovaném přeložení severojižní magistrály za budovu muzea vznikne klidový prostor před muzejní fontánou. Z vestibulu budovy budou moci návštěvníci sejít do nově vybudovaných prostor v suterénu budovy s šatnami a sociálním zázemím. V přízemí bude k dispozici muzejní kavárna, obchod a dětský koutek.

Budova Národního muzea se kvůli rekonstrukci uzavře na pět let. Dnes po poledni by měly být z muzea odvezeny poslední nejvzácnější exponáty do depozitářů. Podle ředitele muzea Michala Lukeše ale návštěvníci po zbylých 77 dní do uzavření muzea ochuzeni nebudou, bude pro ně připravena celá řada doprovodných akcí a programů, aby se mohli s budovou dočasně rozloučit. „Já tomu říkám, že je to 'muzejní akce kulový blesk', protože je to opravdu největší stěhovací akce v dějinách českého muzejnictví. Budovu opustí zhruba 7 milionů předmětů a 13,5 km běžných knih, což je ohromné množství,“ doplňuje Lukeš.

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš

„Zůstanou tady přírodovědné a historické expozice, ale úplně jiným stylem než dosud. Nechceme ukazovat jednotlivé předměty, ale skrze ně právě příběhy. Chceme vzdělávat, edukovat, a změnit Národní muzeum v muzeum moderního typu.“

Rozhovor s Michalem Lukešem (zdroj: ČT24)

Pantheon v prvním patře bude i nadále připomínat významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění. Ve zbývajících výstavních sálech se bude nacházet první část nové stálé expozice. Ve druhém patře ve sloupovém sále pak bude interaktivní centrum pro studenty a mládež. Nové výtahy po rekonstrukci zavedou návštěvníky ke spojovací chodbě doplněné o multimediální efekty, která jim umožní průchod do sousední nové budovy Národního muzea. Zde má pokračovat stálá expozice a budou se zde konat výstavy, koncerty a další kulturní akce.

Rekonstrukci pohlídá velryba

Obří kostra velryby podle Lukeše demontována nebude. „Ona je vlastně, chudák, ve velice špatném technickém stavu. Přemýšleli jsme, že bychom ji odvezli a zrestaurovali, ale ukázalo se, že kdybychom ji z toho stropu sundali, tak se v podstatě rozpadne a už nebude moct být pověšena zpátky,“ vysvětluje Lukeš. Kostra tak během rekonstrukce zůstane zabalená ve speciálním vaku a následně bude restaurována tam, kde visí. „Takže ta velryba bude symbolicky budovu hlídat i během rekonstrukce,“ dodává Lukeš.

Nová budova Národního muzea slibuje nové, moderní a dynamické expozice. Na návštěvníky bude čekat mnoho speciálních okruhů, z nových prvků pak především zastřešená obě nádvoří, naprosto nové sociální zařízení v podzemí. „Navíc bude zpřístupněná i kopule, ze které je nádherný výhled na Prahu, momentálně do ní můžou jen technici,“ láká Lukeš. Definitivní suma za rekonstrukci se podle slov ředitele muzea stále vyjednává s ministerstvem kultury, pohybuje se ale kolem tří miliard korun.